Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Az AfD fontos tartományi választások előtt beelőzte Merkel pártját keleten

2019.08.04. 16:15

A radikális Alternatíva Németországnak (AfD) a legnépszerűbb párt az ország keleti felében, megelőzte Angela Merkel kancellár Kereszténydemokrata Unióját (CDU), állítja a Bild am Sonntagban megjelent felmérés, amit a Reuters ismertetett.

Eszerint a volt keleti tartományokban az Afd-t 23, a CDU-t 22 százalék választaná. A szélsőbaloldali Baloldal 14, a Zöldek 13, a nagykoalícióban szerepet vállaló Szociáldemokraták (SPD) pedig csak 11 százalékon állnak.

A Reuters kiemelte, hogy Brandenburg és Szászország tartományokban szeptember 1-jén, míg Türingiában egy hónappal később tartanak tartományi választásokat.

Ezek eredményei aztán újabb nyomást helyezhetnek a berlini nagykoalícióra, ha az SPD kikap Brandenburgban, a CDU pedig Szászországban. A szociáldemokraták az elmúlt hat választást megnyerték Brandenburgban az 1990-es újraegyesítés óta.

Az Emnid felmérése szerint országosan a CDU 26 százalékkal vezet. A második helyen állnak 23 százalékkal a Zöldek. Az AfD 14 százalékkal a harmadik, az SPD 13-mal a negyedik. A szabaddemokraták 9, a Baloldal 8 százalékon állt.