Trump nyíltan elítélte a rasszizmust és a fehér felsőbbrendűséget

2019.08.05. 17:21 Módosítva: 2019.08.05. 18:50

Emberiesség ellen elkövetett bűncselekménynek nevezte Donald Trump a hétvégi texasi és ohiói tömegmészárlásokat, amelyekben az egyik elkövetővel együtt harminc ember halt meg és többtucatnyian sebesültek meg. 

A Fehér Házban tett nyilatkozatában

Trump elítélte a rasszizmust, a gyűlöletet és a fehér felsőbbrendűség eszméjét. 

Trump kijelentésének azért van nagy jelentősége, mert az El Pasóban és Daytonban elkövetett fegyveres ámokfutások miatt több neves demokrata politikus vádolta meg azzal, hogy korábbi kijelentései szerepet játszhattak a gyűlöletbűncselekmények elterjedésében. 

Szombaton a mexikói határhoz közeli El Pasóban egy 21 éves fehér férfi kezdett el lövöldözni egy bevásárlóközpontban, és 20 embert lőtt le. Az esetet a rendőrség belföldi terrorizmusként kezeli. A gyilkos korábban közzétett kiáltványában azt írta: ez a támadás válasz "a texasi hispán invázióra". Vasárnap hajnalban az ohiói Dayton belvárosában kezdett el lövöldözni egy ember, aki előbb saját húgát lőtte le, majd még 8 másik embert, 27-en megsebesültek. A lövöldözésben a támadó is meghalt. Ugyanezen a hétvégén Chicagóban három ember öltek meg, és közel negyvenet sebesítettek meg lövöldözésekben.

Trump kifejezte részvétét a lövöldözésekben elhunytak hozzátartozóinak, és imát mondott az elhunytakért, eközben azonban elhibázta az egyik helyszínt, mert

az ohiói Dayton áldozatai helyett "a Toledóban elhunytakért" imádkozott.

(Az ohiói Toledo 150 mérföldre van a daytoni lövöldözés helyszínétől.) 

Trump már korábban ígéretet tett a fegyvervásárlás szabályainak szigorítására, de mint mondta, ezt mindenképpen szükséges összekapcsolni a hasonlóan sürgető bevándorlási reformmal. Mindez azért is érdekes, mert Trump elnökválasztási kampányát több tízmillió dollárral támogatta a fegyverlobbi, és annak egyik legbefolyásosabb szervezete, az NRA, Trump pedig többször is kinyilvánította, hogy véget vet a fegyverek és a fegyverviselés elleni hadjáratnak.  

Trump most azt mondta: meg kell reformálni a fegyvert vásárlók pszichikai alkalmasságának vizsgálatát, véget kell vetni az erőszak kultuszának a társadalomban. Az elnök utasította az igazságügyi minisztériumot egy olyan javaslat kidolgozására, amely  halálbüntetéssel sújtja az ilyen gyűlöletbűncselekmények és tömegmészárlások elkövetőit. A  halálbüntetést ezekben az esetekben gyorsan, határozottan és évekig tartó szükségtelen késlekedés nélkül kell meghozni, mondta Trump. 

Donald Trump sürgette a mentális betegségekre vonatkozó törvények reformját is. Álláspontja szerint a fenyegetések elkerülésére jobban és korábban kell azonosítani az ilyen betegségekkel küszködőket. "Ha szükséges, a várhatóan erőszakos cselekményeket elkövetőket el kell különíteni a társadalomtól" - mondta az amerikai elnök. Trump szavai szerint ugyanis az ilyen esetekért a lelki egészség és a gyűlölet a felelős, nem a fegyverek. 

A 2017-es Las Vegas-i tömegmészárlás után készült cikkünkben olvashat a fegyverviselés elleni és melletti érvekről.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport