Albin
0 °C
10 °C

Korrupció miatt vádat emelhetnek egy izraeli miniszterhelyettes ellen

2019.08.06. 13:23

Az izraeli rendőrség korrupció, csalás és hivatali visszaélés miatt vádemelést javasolt Jákov Licman egészségügyi miniszterhelyettes, az egyik ultraortodox párt, az Egyesült Tórapárt elnöke ellen - jelentette a Jediót Ahronótra hivatkozva az MTI.

A rendőrség két ügyben keresett bizonyítékokat a politikus ellen:

  • az egyikben azzal gyanúsítják, hogy előnyöket ígért irodai alkalmazottainak, ha megakadályozzák egy hozzá közel álló tulajdonos éttermének bezárását,
  • a másikban pszichiátereket próbált rávenni, hogy szakvéleményükkel megakadályozzák az Izraelbe szökött Malka Laufer, egy kislányok molesztálásával vádolt tanárnő kiadatását Ausztráliának, ahol tetteit elkövette.

Az éttermet, ahol még róla elnevezett fogás is volt, végül erőfeszítései ellenére mégis bezárták, miután súlyos szennyvízkezelési hiányosságokat találtak benne. Többen megbetegedtek az ott fogyasztott ételektől, szalmonella- és lisztériabaktériumot találtak az ételekben az ellenőrök.

Jákov Licman
Jákov Licman
Fotó: Jack Guez / AFP

Licman minkét esetben arra használta a hivatalából adódó előnyöket, hogy tiltott módon véleményük megváltoztatására késztesse az alá tartozó szakembereket. A rendőrség jelentése szerint elégséges bizonyítékot találtak ellene.

A rendőrségi bejelentés után Jákov Licman hivatala közleményt adott ki, melyben tagadták az ellene felhozott vádakat, és hangsúlyozták, hogy a miniszterhelyettes munkája során betartja a törvényeket.