Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Trump a hétvégi tömeggyilkosságok helyszíneire látogat

2019.08.06. 06:48

Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter hétfőn este a Texas állambeli El Pasóban járt, az egyik minapi tömeggyilkosság helyszínén. A politikus délután találkozott az áldozatok családtagjaival, majd a mexikói konzulátus épületében Dee Margo polgármesterrel közösen tartott sajtóértekezletet. 

Leszögezte, hogy Mexikó - az amerikai igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan - szintén terrorcselekménynek tartja a tömeggyilkosságot, és hangsúlyozta, hogy mexikói állampolgárok ellen elkövetett terrortámadás történt. Közölte: országa készen áll arra, hogy az amerikai hatóságokkal együtt részt vegyen a nyomozásban, és változatlanul fontolgatja, hogy kiadatási kérelemmel forduljon Washingtonhoz az elkövető mexikói felelősségre vonása érdekében.

"Figyeltük Trump elnök állásfoglalását a nap folyamán, és osztjuk véleményét, miszerint elítéli az Egyesült Államokban nagyon komoly problémaként jelentő rasszizmust és idegengyűlöletet" - mondta a mexikói diplomácia vezetője. "Különböző a kultúránk, de együtt kell élnünk, és tisztelnünk kell egymást, mind az Egyesült Államokban, mind Mexikóban" - hangsúlyozta.

Dee Margo polgármester megerősítette, hogy Donald Trump szerdán El Pasóba látogat. A hírt először az elnök tanácsadója, Kellyanne Conway jelentette be, hozzátéve, hogy az elnök látogatást tesz az ohiói Daytonban is.

Margo elmondta, hogy vasárnap telefonon beszélt Donald Trumppal, aki - mint fogalmazott - "nagy jóakarattal viseltetett és minden segítséget megígért". A polgármester jelezte: szerdán arra kéri majd az elnököt, hogy minden lehetséges szövetségi forrást biztosítson El Pasónak.

A városban hétfőn este még mindig 15 sebesültet ápoltak kórházban. A rendőrség közlése szerint a szombati merényletben - a halott áldozatokon kívül - 27-en sebesültek meg. Szintén a rendőrség közölte, hogy a halálos áldozatok közül 13 amerikai, hét mexikói és egy német állampolgár volt, egy áldozatot pedig egyelőre nem tudtak azonosítani.

12 órán belül két tömegmészárlás történt az Egyesült Államokban a hétvégén.  Helyi idő szerint szombaton délután egykor egy El Pasó-i Walmart áruházhoz riasztották a rendőröket. A 21 éves támadó, Patrick Crusius gépkarabélyával – a később meghalt sérültekkel együtt – huszonkét embert  megölt  és huszonnégyet megsebesített, mielőtt a rendőröknek sikerült elfogniuk. Crusius 9 órát, több mint 1000 kilométert vezetett lakhelyétől, a Texas állam másik végében található Allenből, hogy a mexikói határon fekvő El Pasóban gyilkolhasson.

Szinte percre pontosan 12 órával később, El Pasótól 2500 kilométerre északkeletre, az ohiói Dayton városában is lövések dördültek. A 24 éves Connor Betts kilenc embert megölt és további huszonhetet megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök végeztek vele. A lövöldözés – ami a Ned Peppers nevű bár előtt történt – mindössze 30 másodpercig tartott az éppen arra járőröző rendőrök gyors reagálásának köszönhetően.

A mészárlások hátteréről itt írtunk bővebben. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport