Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bolsonaro elvenné a brazil sajtó bevételének egy részét

2019.08.07. 05:18

Jair Bolsonaro brazil elnök kiadott kedden egy rendeletet, amellyel - ha a parlament véglegesíti - megfosztja jövedelme egy részétől az írott sajtót. Az intézkedésről először még azt mondta, hogy így akarja megbosszulni a sajtó részéről őt érő támadásokat, később viszont azt állította, hogy nincs szó bosszúról.

A rendelet felmenti a tőzsdei cégeket azon kötelezettségük alól, hogy pénzügyi eredményeiket megvásárolt reklámhelyen az írott sajtóban közöljék. A cégek által erre a célra megvásárolt reklámhelyek rendszeresen sok oldalt elfoglalnak a lapokban, és ez jelentős bevételt hoz a médiának. A terv szerint azonban ezután  csak a hivatalos közlönyben és a tőzsdefelügyelet honlapján térítésmentesen kellene megjelentetniük pénzügyi eredményüket.

A rendelet ideiglenes, ami azt jelenti, hogy azonnal hatályba lép, de csak akkor válik véglegessé, ha a parlament jóváhagyja.   "Elnökké választottak annak ellenére, hogy szinte az egész brazil média támadott engem, rasszistának, fasisztának bélyegzett. Ezzel a rendelettel most megfizettem nekik"- mondta Bolsonaro egy üzem felavatásán mondott beszédében. Miután ezzel a mondataival felháborodást váltott ki sokakban, azt mondta: nincs szó bosszúról a sajtó ellen.

Beszédében Bolsonaro főleg a Valor Economico című gazdasági napilapot támadta. "Remélem, túléli a lap az intézkedést" - jegyezte meg gúnyosan. Az elnök azzal vádolja az újságot, hogy támadta őt a választási kampánya idején, miután két interjút is adott neki. A Valor Economico azonban azt állítja, hogy a kampány idején egyetlen interjút sem csinált Bolsonaróval. (MTI)