Donát
1 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Keményen megfenyegette az amerikai nagykövet Németországot

2019.08.09. 15:31

Kivonhatja Németországban állomásozó csapatai egy részét az Egyesült Államok, ha a német kormány továbbra sem emeli védelmi kiadásait a NATO-tagoktól elvárt szintre

- mondta a berlini amerikai nagykövet egy pénteki nyilatkozatában.

Richard Grenell német hírportálokon idézett nyilatkozatában sértőnek nevezte, hogy Németország elvárja az amerikai adófizetőktől a több mint 50 ezer amerikai németországi tartózkodásának további finanszírozását, miközben a németek a saját hazai céljaikra használják fel kereskedelmi többletüket.

Nem egy amerikai elnök sürgette már Németországot, hogy vegye ki a részét a saját védelméből. Ezt a kérést éveken keresztül terjesztették elő az egymást követő amerikai kormányok, de hiába. Így végül elértük azt a pontot, amelynél reagálni kell

- mondta a diplomata, aki szerint maga Donald Trump elnök is tett már utalást a lehetséges csapatkivonásról.

A varsói nagykövet egy csütörtöki Twitter-bejegyzésében kifejtette, hogy míg Lengyelország védelmi kiadásai elérik a NATO-tagoktól elvárt szintet, Németország nem teljesíti ezt az elvárást, ezért üdvözölnék, ha Lengyelországba jönnének amerikai csapatok Németországból.

A NATO-tagországok vezetői 2014-es walesi tanácskozásukon vállalták, hogy 2024-ig a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegig közelítik védelmi kiadásaikat. A német kormány azóta minden évben növelte a védelemre szánt forrásokat a szövetségi költségvetésben, és ez jövőre is folytatódik, de a tervezett 49,67 milliárd euró a GDP csupán 1,38 százalékának felel meg.

A 2 százalékos cél és a tényleges kiadások közötti különbség miatt az Egyesült Államok kormánya - elsősorban Donald Trump és Mike Pence alelnök - számos alkalommal élesen bírálta a német vezetést.

Berlin szerint a költségvetés teherbíró, és a német hadsereg fejlesztési, forrásfelszívó képességéhez mérten mindent megtesznek a NATO-elvárás teljesítéséért. Rendszerint hozzáteszik, hogy a GDP-arányában számolt kiadások viszonylag lassú növekedése annak is tulajdonítható, hogy a gazdasági fellendülés révén maga a GDP is jelentősen növekedett az utóbbi években.

Az európai országok közül Németországban állomásozik a legtöbb amerikai katona, 35 ezer fő, munkájukat 17 ezer amerikai és 12 ezer német polgári alkalmazott segíti.