Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ferenc pápa: Minden kormány köteles megvédeni a harcok sújtotta védteleneket

2019.08.11. 16:35 Módosítva: 2019.08.11. 18:00

Ferenc pápa vasárnap felszólította a világ országainak kormányait, hogy védjék meg a fegyveres konfliktusok által sújtott embereket és kíméljék meg az olyan humanitárius fontosságú helyeket, mint a kórházak és az iskolák, írja az MTI.

A Szíriától Líbiáig terjedő konfliktusokban a szenvedések nagy része a menekülteket, migránsokat és civileket sújtja. „Ne feledkezzünk meg arról, hogy a háború és a terrorizmus mindig nagy megsemmisülést jelent az egész emberiség számára” – hangoztatta a katolikus egyházfő vasárnapi úrangyala imádságában, felszólítva az államokat arra, hogy védjék az emberéleteket és a harcok áldozatainak méltóságát.

Ferenc pápa, aki szombaton egy interjúban azt mondta, Európában ma Hitler 1934-es beszédét idézik egyes politikai szónoklatok, most a háborúk áldozatainak védelméről szóló Genfi Konvenció elfogadásának 70. évfordulója előestéjén beszélt.

Ferenc pápa
Ferenc pápa

Az 1949. augusztus 12-án elfogatott genfi egyezmények a háborúkban, fegyveres konfliktusokban alkalmazandó nemzetközi humanitárius jog alapdokumentumai, amelyek a háborúk áldozatainak – ideértve a civil lakosságot is – védelmét szolgáló politikai és egyéb indítékoktól független, irányadó és alapvető nemzetközi jogi szabályokat foglalják össze. Az első egyezmény a haderőkben szolgáló, de megsebesült vagy megbetegedett emberek sorsára vonatkozik általánosságban, a második a haditengerészeti állomány, a harmadik a hadifoglyok, a negyedik a polgári lakosság kérdéskörét taglalja.

„Mindenkinek kötelessége a nemzetközi humanitárius jog által lefektetett szabályok betartása, a védtelen lakosság és polgári infrastruktúra, különösen a kórházak, iskolák, imahelyek, menekülttáborok védelme által” – mondta. Imája az után hangzott el, hogy a szíriai kormányerők területeket foglaltak vissza a felkelőktől az ország északnyugati részén, és az ENSZ közölte, hogy milliókat, köztük gyermekeket fenyeget az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban az erőszak, amely azt követően újult ki, hogy összeomlott a tűzszüneti megállapodás.