Gyöngyi
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Kitáncolhat az Amerikával kötött migrációs egyezményből Guatemala új elnöke

2019.08.12. 10:53

Guatemalában a konzervatív jelöltet, Alejandro Giammatteit választották államfővé a vasárnap tartott második szavazási fordulóban. Giammatei az előzetes eredmény szerint a szavazatok 58 százalékát szerezte meg.

A leköszönő Jimmy Morales elnök tisztségéért a 63 éves konzervatív jelölt ellenfele Sandra Torres, a balközép politikai erők jelöltje volt.

Giammattei, akit csupán jövő januárban iktatnak hivatalba, első nyilatkozatában kijelentette,

elnöksége egyik legelső feladata lesz áttekinteni, hogy mit lehet tenni az Egyesült Államokkal kötött migrációs egyezménnyel, amelyet Washington erőltetett rá Moralesre a Mexikó felől az Egyesült Államokba érkező bevándorlás megfékezése érdekében.

Az Egyesült Államokban hárommillió guatemalai él és dolgozik. Az országnak Washington a fő kereskedelmi partnere. A júliusban kötött egyezmény értelmében Guatemala a bevándorlás szempontjából biztonságos országnak minősül, a migránsok számára egy köztes állomássá válik, és az Egyesült Államokba tartóknak ott kell menekültstátuszért folyamodniuk, illetve az országnak be kell fogadnia a máshonnan érkezőket is.

Korábban, a Washingtonnal folyó tárgyalások során az előző elnök megpróbált kitáncolni a guatemalai lakosság által is ellenzett dokumentum aláírása alól. A guatemalai alkotmánybíróság egy végzéssel - ideiglenes hatállyal - megakadályozta, hogy az elnök aláírja a migrációs egyezményt.

Washington azonban márciusban felfüggesztette a Guatemalának, Hondurasnak és Salvadornak szánt amerikai segélyeket, miután Donald Trump elnök pellengérre állította a három országot, amiért állampolgáraik ezrével nyújtanak be menedékkérelmet az amerikai-mexikói határon. A gazdasági szankciók hatására Morales aláírta a megállapodást.

A mostani elnökválasztási kampányban mindkét jelölt elutasította a migrációs egyezményt, ugyanakkor ígéretet tett az Egyesült Államokba irányuló guatemalai kivándorlás megfékezésére.