Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Belgrádban is betiltanák a műanyag zacskókat

2019.08.13. 13:53

Belgrád polgármester-helyettese bejelentette, hogy a városi képviselő-testület elé kerül az a javaslat, hogy a város 2020. január 1-jétől megtiltsa a műanyag zacskók árusítását, írja a Magyar Szó. A testület a hónap végén dönt a javaslatról, a kereskedők nejlon helyett papírszatyrot kínálhatnak.

Goran Vesić szerint az intézkedés révén

Belgrád az első olyan európai városok között lesz, amelyek szintén meghozták ezt a döntést, ezért büszkék lehetünk városunkra.

Mint ismert, nemrégiben Ausztriában és Romániában is betiltották a műanyag zacskók árusítását. Németországban szeptember végén tárgyalnak a javaslatról. A szatyrok magyarországi betiltásáért a Greenpeace indított petíciót, amit eddig több mint 212 ezren írtak alá.

A belgrádi polgármester-helyettes elmondta, egy évvel ezelőtt már tárgyaltak a kiskereskedelmi láncokkal arról, hogy 2020-tól nem használhatnak műanyag szatyrokat. Ezután a láncok bevezették, hogy már csak pénzért lehet venni szatyrokat, ennek az lett a következménye, hogy 60 százalékkal csökkent a műanyag szatyrok használata Belgrád területén.

Goran Vesić
Goran Vesić
Fotó: Горан Весић / Facebook

Az Index a műanyagmentes júliushoz csatlakozva kipróbálta, hogyan lehet élni műanyag szatyrok nélkül, és mit szólnak a kereskedők, ha saját szütyőnkbe kérjük az árut. A tapasztalatainkat ebben a cikkünkben olvashatja el:

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.