Evakuálnak egy orosz települést a nukleáris fegyverbaleset közelében

2019.08.13. 17:18 Módosítva: 2019.08.13. 18:50

Az orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy a nukleáris fegyverbaleset közelében található települést evakuálják – írja a CNN. Nyonoksza település lakóit szerda reggel költöztetik ki az otthonaikból, egészen pontosan reggel 5 és 7 óra között. A hatóságok vonattal viszik el a falusiakat a területről.

A független orosz oknyomozó portál, a Novaja Gazeta úgy tudja, a lakóknak azt mondták a katonák, hogy az evakuálás független a nukleáris fegyverbalesettől.

Igor Orlovot, a terület kormányzója azt nyilatkozta a sajtónak, hogy abszurd híresztelésről van szó, "szó sincs evakuálásról" – írja a Guardian cikke. Azt viszont nem mondta el, hogy ha nincs szó evakuálásról, akkor miért szállítotják el a helyi lakosokat a területről. A lap szerint könnyen lehet, hogy a fegyverkísérlet során történt robbanás után a sugárzó törmelék szóródhatott szét az evakuált település közelében, és ennek köszönhető a keddi katonai beavatkozás.

Korábban írtuk, hogy megnőtt a gamma-sugárzás az Arhangelszk megyében augusztus 8-án fegyverkísérlet közben bekövetkezett baleset idején, közölte az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet) kedden a honlapján. A Roszgidromet szerint a sugárzási helyzetet ellenőrző arhangelszki automatizált rendszer nyolc ellenőrző pontjából hat csütörtökön Szeverodvinszknél azt rögzítette, hogy a gamma-sugárzás ereje elérte az arra a területre jellemező környezeti dózisnak megfelelő ráta 4-16 szorosát.

A múlt heti oroszországi rakétarobbanásról úgy nyilatkozott újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy nem volt hajlandó megerősíteni azt a nemzetközi találgatást, hogy a legalább öt ember életét követelő baleset a Burevesztnyiknek vagy Skyfallnak nevezett atommeghajtású cirkálórakétával történt volna.

A CNN szerint a szóvivő keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy csak szakértők nyilatkozhatnak ilyen esetekről, és annyit mondott:

Balesetek, sajnos, történnek.

Untitled-2

A Tass hírügynökség szintén kedden jelentette, hogy a múlt héten bekövetkezett baleset áldozatait ellátó orvosokat Moszkvába küldték orvosi vizsgálatra. Az orvosok a baleset után védőruhát és légzőkészüléket viseltek. A Tass arról is beszámolt, hogy a balesettel kapcsolatban titoktartási megállapodásokat írattak alá velük.

Az orosz csodafegyvert tesztelték?

Oroszország a hétvégén ismerte el, hogy a legelső hírekkel ellentétben nem 2, hanem 5 halottja van annak a balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben csütörtökön egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A hivatalos tájékoztatás szerint a balesetben a Roszatom munkatársai vesztették életüket.

Hadiipari források úgy vélik, hogy az orosz hadsereg egy nukleáris hajtóművel rendelkező, Skyfall néven is ismert rakétával kísérleteztek, amelyet Vlagyimir Putyin először 2018-ban mutatott be. A rakéta elvileg korlátlan hatótávolságú, emellett képes kikerülni az amerikai rakétavédelmi rendszereket, ám a szakértők a bejelentés óta kétségbe vonják a technológia létezését. A halálos balesettel végződő teszt után még kevésbé tűnik hihetőnek Vlagyimir Putyin bejelentése.

A Roszatom hétfőn közölte, hogy a baleset áldozatainak emlékét úgy lehet a leginkább megtisztelni, ha az új fegyvertípusok kifejlesztését tovább folytatják.

Donald Trump a balesetről azt írta a Twitterre, hogy az amerikaiaknak tanulniuk kell az oroszok hibájából, mivel a két ország nagyon hasonló technológiát használ. Csak az amerikaiak sokkal fejlettebbet, írta. Az amerikai elnök azt is hozzátette, hogy a sugárzás, és az azzal járó bizonytalanság „nem jó”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.