Orsolya
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Államcsíny kísérletével is vádolják a volt kirgiz elnököt

2019.08.13. 10:56

Államcsínyt kísérelt meg Kirgizisztánban Almazbek Atambajev volt elnök - jelentette be kedden Biskekben a kirgiz állambiztonsági bizottság vezetője. A hatóságok a múlt héten többször is megpróbálták előállítani a korábbi államfőt, míg végül csütörtökön megadta magát.

Orozbek Opumbajev, az állambiztonsági bizottság vezetője szerint Atambajev a hatósági művelet idején nőket és gyerekeket is pajzsként használt fel védelmére. Egy kommandós meghalt, hatot túszul ejtett, 52-en pedig segsérültek. Opumbajev szerint

Atambajev arra készült, hogy a sebesült állampolgárokra hivatkozva puccsot hajtson végre az országban.

Otkurbek Dzsamsitov kirgiz főügyész arról számolt be, hogy a korrupcióval és hatalmi visszaéléssel is vádolt Atambajev 120 vagyontárgyát lefoglalták.

A volt államfőt a kirgiz parlament június 27-én megfosztotta mentelmi jogától. A hatóságok egyebek között azzal vádolják, hogy korrupcióba keveredett a biskeki hőerőmű korszerűsítésével összefüggésben, törvénytelenül tett szert földtulajdonra, illetve hatalmával visszaélve bűnbandák vezetőinek nyújtott védelmet.

Korábban háromszor is beidézték, hogy tegyen tanúvallomást egy bűnöző, Aziz Batukajev törvényellenes szabadlábra helyezése ügyében. Ő azonban szándékosan figyelmen kívül hagyta az értesítéseket, és csak írásban volt hajlandó válaszolni a bíróságnak. A kirgiz törvények értelmében, ha valaki háromszor nem tesz eleget annak, hogy személyesen megjelenjen a törvényszéken és tanúvallomást tegyen, a rendőrség kényszert alkalmazhat előállítása érdekében.

Múlt szerdán a biztonsági erők kísérletet tettek Atambajev őrizetbe vételére a főváros, Biskek melletti Koj-Tas faluban található házában, de a volt elnök testőrei szembeszálltak a kommandósokkal, visszaverték a rohamukat, és hatot közülük túszul ejtettek. Az egykori államfő hívei barikádokat emeltek, és gumiabroncsokat égettek, hogy távol tartsák a biztonságiakat. Egy kommandós meghalt, és 52 ember megsebesült. A biztonságiak másnap nagyobb, többezres erővel indítottak újabb rohamot a ház ellen, ahol végül is Atambejev megadta magát.

A kirgiz nemzetbiztonsági tanács keddi közleménye szerint a kommandós az Atambajev házában talált fegyver lövedékétől halt meg. Az exelnök házában nagy mennyiségben bukkantak fegyverekre, köztük egy puskára. Atambajev beismerte, hogy ez utóbbiból hat lövést adott le.

A volt államfőt a bíróság döntése értelmében augusztus 26-áig vizsgálati fogságban tartják. Egyelőre csupán az Aziz Batukajev-üggyel kapcsolatban emeltek vádat ellene.