Edina
0 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Oroszország szovjet stílusú rendelettel korlátozná tudósait

2019.08.14. 18:25 Módosítva: 2019.08.14. 19:47

Nyugtalanságot keltett az orosz tudósok körében az orosz közoktatási és tudományügyi tárcának a sajtóban megjelent rendelete, amely azt „tanácsolta” az állami elemzőközpontok, kutatóintézetek munkatársainak, hogy korlátozzák kapcsolataikat külföldi kollégáikkal – számolt be az MTI.

A Troickij Variant című lap által kedden közölt rendelet értelmében 

a tudományos intézetek vezetőinek öt nappal előre kell értesíteniük a tárcát a külföldi tudósok látogatásáról, majd a megbeszéléseikről utólag be kell számolniuk. A találkozón legalább két orosznak kell jelen lennie.

A dokumentum szerint az orosz tudósok szabad idejükben a vezetőjükkel való egyeztetés után találkozhatnak külföldi kollégáikkal. A minisztérium azt akarja, hogy a külföldiek az információk gyűjtéséhez és feldolgozásához szükséges műszaki eszközöket kizárólag – meg nem nevezett – nemzetközi szerződések által körülírt esetekben használhassanak.

Alekszandr Fradkov
Alekszandr Fradkov
Fotó: http://urk.fei.stuba.sk

Az újságban Alekszandr Fradkov, az orosz akadémia egyik gépészettudományi laboratóriumát vezető tudós nyílt levélben szólította a tárcavezető Mihail Kotyukovot, hogy „vonja vissza a szovjet stílusú rendelkezést”.

Indoklása szerint az ukáz nemhogy nem erősíti az ország biztonságát, de árt az orosz tudománynak, annak elszigetelődéséhez vezet, továbbá lejáratja a hatóságokat és akadályozza, hogy Oroszország a közeljövőben vezető tudományos hatalommá váljon.

A közoktatási minisztérium közölte, hogy a rendelet nem utasítás, csupán ajánlás. A tárca tagadta, hogy célja a tudósok ellenőrzés alá vonása volna.

Nem árt az éberség

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak megígérte, hogy az elnöki hivatal ki fogja deríteni a közoktatási tárcánál a rendelet részleteit. Mint mondta, nem ismeri a dokumentumot, de a kérdezői által ismertetett részletek alapján „túlzásnak” nevezte azt.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy nem árt egy bizonyos fokú éberség, mert „a külföldi szakszolgálatok nem alszanak, és a tudományos ipari kémkedést senki sem szüntette meg”. Szavai szerint az ilyen kémkedés a hét minden napján, a nap huszonnégy órájában folyik, különösen a fiatal tudósok ellen.

Az orosz tudományos életben nagy port kavart, hogy tavaly júliusban letartóztatták és hazaárulással vádolták meg Viktor Kudrjavcevet, a Roszkoszmosz vezető kutatóintézete, a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIIMas) veterán munkatársát. A vád szerint Kudrjavcev elektronikus levelezésben szolgáltatott ki titkos adatokat a belgiumi Sint-Genesius-Rode-ban működő, Kármán Tódorról elnevezett von Karman Folyadékdinamikai Intézetnek a hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél Oroszországban alkalmazott technológiákról.

Idén nyáron Kudrjavcev egyik kollégáját, Roman Kovaljovot, a CNIIMas Hőcsere- és Aerodinamikai Központjának vezetőjét vádolták meg hazaárulással.