Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Lecsapott a Krosza trópusi vihar Japán nyugati részére

2019.08.15. 05:27

Több száz repülő- és vasúti járatot kellett törölni Japánban, ahova megérkezik csütörtökön a Krosza nevű trópusi vihar, ami miatt 400 ezer embernek javasolják a hatóságok, hogy hagyják el otthonaikat és keressenek menedéket, írja az MTI.

Az óránkénti 160 kilométeres széllökésekkel tomboló vihar északkeleti irányba tart, a Japánt alkotó szigetek legkisebbje, Sikoku felé. Valószínűleg helyi idő szerint délután ér majd partot. A meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a vihar miatt 24 óra alatt 1000 milliméter eső eshet péntek reggelig.

Frissítés: Időközben megérkezett a vihar. 

Lecsapott Japán nyugati részére is csütörtökön a Krosza trópusi vihar, tizenhatan megsérültek, a meteorológiai előrejelzés szerint rekordmennyiségű eső várható, írja az MTI.

A tájfun a Hirosima prefektúrában található Kure város mellett ért partot, és az előrejelzések szerint a nyugati szárazföldi területen keresztül a Japán-tenger felé tör. A meteorológiai prognózis szerint a csapadék mennyisége mind az ország nyugati, mind a keleti részén meghaladhatja a 120 centimétert.

A hatóságok 15 prefektúrában figyelmeztették a lakosságot a lehetséges földcsuszamlásokra és árvizekre. A térségbeli vasúttársaság korlátozta a sinkanzen szuperexpresszvonat közlekedését Oszaka és Tokió között. Okajama, Hirosima és Jamagucsi prefektúrákban felfüggesztették a helyi vonatok forgalmát. A légitársaságok 700 belföldi és külföldi járatot töröltek.

A nyugati részen eddig 16 ember megsérült a tájfunban. Egyiküket, egy 60 éves nőt Mie prefekturában az erős szél döntötte a földre, a csípőjén sérült meg. Másutt a heves széllökés egy férfit borított le kerékpárjáról a földre, esés közben beütötte a fejét.

Az ország harmadik legnagyobb szigetén, Kjúsún, Oita prefektúrában 18 embert, közte gyerekeket kellett kimenteni, miután vészes gyorsasággal megemelkedett egy folyó vízszintje.