Vilma
3 °C
13 °C

Több mint 12 ezer fegyvert adtak le Új-Zélandon a vérengzés miatt

2019.08.16. 09:14

Összesen 12 183 lőfegyvert adtak le a hatóságoknak az új-zélandi állampolgárok országszerte az elmúlt hónapokban, írja az MTI. A helyi rendőrfelügyelő-helyettes közleményében dicsérte a fegyvertulajdonosok együttműködő hozzáállását.

A fegyvertulajdonosok a merénylet hatására szigorított törvények miatt december 20-ig adhatják le azokat a fegyvereket, amelyeket a két mecsetben elkövetett, 51 halálos áldozatot követelő március 15-i christchurchi merénylet után áprilisban az új-zélandi hatóságok betiltottak. Csaknem az összes félautomata lőfegyver ebbe a kategóriába tartozik.

A kormány visszavásárolja a fegyvereket: az erre a célra elkülönített 168 millió új-zélandi dollárból (31,6 milliárd forintból) eddig 22,4 milliót (4,2 milliárd forintot) költött el.

Miközben sokan döntenek betiltott fegyvereik beszolgáltatása mellett, a fegyvertulajdonosok szövetsége a hét elején azt tanácsolta tagjainak, hogy várjanak, amíg a kormány kedvezőbb árat ajánl a fegyvereikért.

A szövetség kifogásolta, hogy egyes begyűjtéseken ellenséges volt a környezet az erőteljes rendőri jelenlét, az utasítgatások és a tulajdonosok kikérdezése miatt.