Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Donald Trump megvenné Grönlandot

2019.08.16. 06:29

Donald Trump amerikai elnök többször felvetette Grönland megvásárlását Dániától, írja több amerikai lap.

A Wall Street Journal meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az elnök többször is, hol komolyabban, hol viccesen szóba hozta a Dániához tartozó, autonómiát élvező sziget esetleges megvásárlását.

Vacsorák és beszélgetések alkalmával Trump állítólag azt kérdezte tanácsadóitól, vajon az Egyesült Államok megvásárolhatja-e Grönlandot, majd a Fehér Ház jogi tanácsadói hivatalának két munkatársát meg is kérte, vizsgálják meg ennek a lehetőségét.

A lap szerint Trump néhány tanácsadójának tetszett az ötlet, támogatásáról is biztosította az elképzelést, más tanácsadók viszont tréfálkozásként kezelték. Nem fehér házi források Grönland esetleges megvásárlását Alaszka megszerzéséhez hasonlították. Alaszkát 1867-ben vette meg az Egyesült Államok a cári Oroszországtól.

Az 56 ezer lelket számláló, stratégiai fekvésű Grönland, amely egykor egy kontinenst alkotott Észak-Amerikával, a Föld legnagyobb szigete és a Dán Királysághoz tartozó autonóm terület. Egy 2009-ben rendezett népszavazás után a grönlandiak megkapták a rendelkezési jogot a természeti kincseik felett, és a nyelvüket, az inuitot is hivatalos nyelvként ismerik el.

Donald Trump egyébként a jövő hónap elején Dániába látogat.

Elemzők szerint Grönland fontos hely az amerikai nemzetbiztonsági érdekek szempontjából. Az Egyesült Államok és Dánia közötti, évtizedekkel ezelőtt megkötött védelmi szerződés korlátlan jogot ad Washingtonnak a Grönland északnyugati részén lévő Thule légitámaszpont működtetésére. Ez egyébként az Egyesült Államok legészakibb katonai támaszpontja, mintegy 1500 kilométerre fekszik az Északi-sarktól, és része az amerikai rakétajelző rendszernek. Ezt a támaszpontot használja az amerikai légierő űrparancsnoksága és az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokság (NORAD) is.

A The Wall Street Journal információi szerint a Pentagon 2018-ban megakadályozta , hogy Kína három repülőteret építhessen Grönlandon.

Egyébként nem Donald Trump az első amerikai elnök, aki felvetette Grönland esetleges megvásárlását. Harry Truman 1946-ban vetette fel és akkor Washington meg is próbálkozott az ügylettel. (MTI)

Frissítés:

Dániában nagyjából viccnek tartják az egészet.

Az egykori kormányfő, Lars Lokke Rasmussen áprilisi tréfának nevezte a hírt, Aaja Chemnitz Larsen, Grönland képviselője pedig azt mondta, köszönettel nemet kell mondani Trump ötletére. Szerinte ehelyett jobb lenne, ha az Egyesült Államok egyenjogú partnerként kezelné Dániát, egy erős és hosszú távú kapcsolat jobban segítene, és nagyobb függetlenséget adna Grönlandnak.

Ane Lone Bagger grönlandi külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: "Nyitottak vagyunk üzleti ügyekre, de nem vagyunk eladók".