Elza
-3 °C
1 °C

Elvették a gyerekét egy Szaúd-Arábiában élő amerikai anyától, mert szerintük túl nyugatiasan nevelte

2019.08.17. 11:32

Megfosztotta a szaúdi bíróság a szülői felügyeleti jogától azt az amerikai anyát, aki szerintük túlságosan nyugati módra neveli négy éves lányát, írja a CNN.

Bethany Vierra feleségül ment egy szaúdi férfihoz, de végül a férj drogproblémái és erőszakossága miatt elváltak. Házasságuk alatt egy közös gyerekük született, a most négy éves Zaina.

A szaúdi bíróság most elvette a felügyeleti jogát, amit azzal indokoltak:

Az anya még új az iszlámban, és idegen ebben az országban. De továbbra is azon szokások és tradíciók mentén akar élni, mint amiben felnőtt. Nekünk meg kell akadályoznunk azt, hogy a kislányt kitegyük ezeknek a szokásoknak és tradícióknak, főleg ebben a korai életkorban. 

Azt is kifogásolták, hogy túl sokszor beszélt angolul a lányával, ami szerintük nem összeegyeztethető az arab kultúrával. A nő washingtoni szülei szerint amikor a kislány meghallotta a bírói ítéletet, elkezdett hangosan arabul számolni, hogy megmutassa, azon a nyelven is tud beszélni.

A kislány felügyeleti jogát hivatalosan is a szaúdi nagyanyja kapta meg. A nő tíz évig nem hagyhatja el az országot, és megtiltották neki azt is, hogy a sajtóval beszéljen, a CNN-t az esetről a nő amerikai szülei tájékoztatták.