Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Százezrek vonultak békésen a demokratikus jogaikért Hongkongban

2019-08-18T174311Z 47047810 RC1EDA193590 RTRMADP 3 HONGKONG-PROT
2019.08.19. 11:13

Lassan három hónapja tart a hongkongi tüntetéshullám, amely az új kiadatási törvény elleni tiltakozásokból indultak ki, de hamar a kínai diktatúra elleni általánosabb tiltakozássá váltak. Múlt héten Hongkong határában felsorakozott a kínai hadsereg, válaszul arra, hogy a demonstrációk az utóbbi időben egyre erőszakosabbá váltak, és a hongkongi tüntetők múlt vasárnap a repteret is elfoglalták, erőszakkal kellett kizavarni őket.

Vasárnapra egy kifejezetten békés tüntetést hirdettek meg, amin a szakadó eső ellenére a rendőrség hivatalos közlése szerint is 128 ezer ember vett részt. A szervezők szerint összesen 1,7 millióan mentek utcára, hogy kiálljanak a demokratikus jogaikért – közölte a BBC.

A lap idézi az egyik tüntetőt, aki azt nehezményezte, hogy hiába harcolnak már két hónapja, a kormányuk egyáltalán nem reagál a tüntetők követeléseire, és ameddig ez nem változik meg, újra és újra ki fognak menni az utcára.

A hongkongi hatóságok korábban megtiltották a most vasárnapi vonulás tüntetés megtartását,  a tüntetők a Victoria Parktól vonultak volna a Chater Gardenhez. Ezért végül a demonstráció menetelés nélkül zajlott. A rendőrséggel nem csaptak össze a tüntetők.

(Borítókép:  Aly Song / Reuters)