Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Leálltak a nukleáris mérőállomások az orosz robbanás után

2019.08.19. 21:31

Az Átfogó Atomcsend Egyezmény Szervezetének (CTBTO) adatai alapján négy nukleáris mérőállomás leállt azután, hogy augusztus 8-án robbanás történt egy rakéta tesztelése közben Oroszországban, írja a CNN.

Ezeknek a mérőállomásoknak a szerepe az, hogy mérje az atmoszférában található sugárzó részecskék mennyiségét. Két radionuklid állomás, a Dubna és a Kirov a feltételezett baleset után két nappal szintén leállította az adatok továbbítását. Három nappal később, augusztus 13-án leálltak a Bilibino és a Zalesovo nevű állomások is.

A CTBTO szerint a szervezet azonnal felkereste az állomásokat, ahol kommunikációs és hálózati problémákra hivatkoztak. Egyelőre várják, hogy jelezzenek, mikor térnek vissza a szokásos működésbe.

A CTBTO hálózatát a nukleáris fegyverek leszereléséről szóló egyezmény ellenőrzésére tartják fent, és képes a világ bármely pontján történő atomrobbanásból származó radioaktív izotópokat detektálni a légkörben.

Mi történt?

5 halottja van annak a balesetnek, amely során felrobbant egy rakéta sugárhajtóműve tesztelés közben augusztus elején egy katonai lőtéren az észak-oroszországi Arhangelszk megyében. A hivatalos tájékoztatás szerint a balesetben a Roszatom munkatársai vesztették életüket. Augusztus 13-án első híresztelések szerint a baleset közelében található várost, Nyonokszát evakuálták a hatóságok, ám ezt később tagadták.

Hadiipari források úgy vélik, hogy az orosz hadsereg egy nukleáris hajtóművel rendelkező, Skyfall néven is ismert rakétával kísérleteztek, amelyet Vlagyimir Putyin először 2018-ban mutatott be. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy nem volt hajlandó megerősíteni azt a nemzetközi találgatást, hogy a legalább öt ember életét követelő baleset a Burevesztnyiknek vagy Skyfallnak nevezett atommeghajtású cirkálórakétával történt volna.