Paulina
20 °C
35 °C

Trump és Pence 2020 után is együtt kormányozná az Egyesült Államokat

2019.08.19. 07:08 Módosítva: 2019.08.19. 07:08

Donald Trump Mike Pence jelenlegi alelnökkel együtt indul a 2020-ban tartandó választáson. Az amerikai elnök vasárnap New Jersey-ben újságíróknak azt mondta, az evangéliumi keresztények mintegy 50 millió lelket számláló közössége nagyon tiszteli Mike Pence alelnököt.

"És én is" - mondta. 

Az újságírók a hongkongi helyzetről és az afganisztáni tálibokkal folytatott tárgyalások kilátásairól is faggatták a Fehér Ház lakóját.

Trump párhuzamot vont a hongkongi elégedetlenség és a pekingi Tienanmen téren 1989-ben kitört diáktüntetés között. Akkor a kínai hadsereg katonái rátámadtak a tüntetőkre, és a tiltakozó megmozdulást vérengzéssel verték le. Az amerikai elnök most azt mondta: reméli, hogy a hongkongi tüntetés emberségesen ér véget, de amennyiben "a Tienanmen téren történtekhez hasonló" eset fordulna elő, az befolyásolná az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat is. Mindazonáltal közölte: Kína szerinte "megállapodást akar".

Az afganisztáni tálibokkal folyó egyeztetéseket "nagyon jónak" minősítette, s néhány napon belüli további bejelentéseket ígért az ügyben. Megemlítette ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok a csapatkivonás után is - mint fogalmazott - "jelentős hírszerzési kapacitást hagy" afgán földön.