Közepes hatótávolságú rakétával kísérletezett az USA

2019.08.20. 00:10 Módosítva: 2019.08.20. 00:12

Az Egyesült Államok vasárnap kísérletet hajtott végre közepes hatótávolságú hagyományos rakétával - jelentette be helyi idő szerint hétfő délután az amerikai védelmi minisztérium - közölte az MTI.  Az Egyesült Államok először hajtott végre rakétakísérletet a szárazföldi telepítésű közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai (INF) szerződés felmondása óta.

A Pentagon (védelmi minisztérium) bejelentése szerint a kísérletet a Kalifornia partjainál fekvő San Nicolas-szigeten hajtották végre, helyi idő szerint vasárnap délután fél háromkor.

A teszt során szerzett adatok megadják a szükséges információkat a védelmi minisztérium számára új, közepes hatótávolságú fegyverek kifejlesztéséhez - olvasható a tárca közleményében.

"Tomahawk típusú támadó cirkáló rakéták egyik változatát" tesztelték földi indításról - közölte az egyik tisztségviselő. Egy neve elhallgatását kérő katonai vezető szerint ez a hordozórakéta más típusú, mint a Romániában már hadrendbe állított és Lengyelországban hadrendbe állítandó AEGIS rakétaelhárító rendszerhez tartozó hordozórakéta, amiért Moszkva évek óta az INF-szerződés megsértésével vádolja Washingtont.

Az Egyesült Államokban régóta hadrendben vannak ezek a rakétatípusok, amiket robotrepülőgépeknek, vagy cirkáló rakétáknak neveznek. A mostani kísérlet újdonsága, hogy földi indítóállásból bocsátották fel a rakétát.

Az amerikai kormányzat augusztus 2-án mondta fel az 1987-ben kötött - Ronald Reagan amerikai elnök és az akkori Szovjetunió kommunista pártfőtitkára, Mihail Gorbacsov által aláírt - INF-egyezményt. A katonai szerződés a földi indítású hagyományos és nukleáris robbanófejekkel felszerelt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákról és robotrepülőgépekről rendelkezett. A hatótávolságot 500-5500 kilométerben (300-3400 mérföldben) határozták meg.  • Tippek
  • Árfolyam