Klára
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Trump kész az újabb nukleáris tárgyalásokra Észak-Koreával

2019.08.21. 08:40

Az Egyesült Államok kész újraindítani a nukleáris tárgyalásokat Észak-Koreával, mondta egy magas rangú amerikai diplomata szerdán, azután, hogy véget értek a hagyományos éves amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok, amelyek rendszerint felbőszítik Phenjant, írja az MTI.

A tíznapos gyakorlatozásra Észak-Korea rakéták és egyéb fegyverek tesztelésével válaszolt. Phenjan bírálatainak célkeresztjében azonban inkább Dél-Korea állt. Szakértők szerint ez arra utal, hogy Észak-Korea továbbra is érdekelt a nukleáris tárgyalások újrakezdésében Washingtonnal.

Donald Trump amerikai elnök elmondta, hogy "gyönyörű" levelet kapott Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőtől. Trump szerint ebben Kim találkozót kezdeményezett, hogy újrakezdhessék a megbeszéléseket az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok végeztével. A hírek szerint Kim bocsánatot is kért az elmúlt időszak fegyverkísérletei miatt.

Trump észak-koreai különmegbízottja szerint Egyesült Államok kész újra belevetni magát a tárgyalásokba, ha Észak-Korea kezdeményez.

Trump és Kim februári vietnámi csúcstalálkozóján kudarcot vallott az eddigi diplomácia, miután a feleknek nem sikerült közelíteniük egymáshoz álláspontjaikat. Trump az észak-koreai nukleáris fegyverarzenál maradéktalan felszámolását várja Kimtől, míg az észak-koreai vezető szeretné, ha a szankciók egy részének feloldásával kárpótolnák eddigi és jövőbeli erőfeszítéseiért és lefegyverzési lépéseiért. Trump és Kim harmadik, koreai demilitarizált övezeti találkozóján megegyezett a tárgyalások újrakezdéséről, de azóta sem került sor hivatalos találkozóra a két ország tisztségviselői között.

Szakértők szerint Észak-Korea jelenlegi fegyvertesztjeinek fő célja, hogy nyomást gyakoroljon az Egyesült Államokra a tárgyalások újrafelvétele előtt, és kifejezze tiltakozását a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok ellen.