Ottó
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedik ki a börtönből a pedofil vatikáni kincstárnokot

2019.08.21. 06:29

Elutasította George Pell ausztrál bíboros fellebbezését a délkelet-ausztráliai Victoria állam legfelsőbb bírósága szerdán, így a pedofília miatt elítélt főpapnak folytatnia kell hatéves börtönbüntetésének letöltését, írja az MTI.

A döntéshozatal hetekig tartott, június elején egyszer már elnapolták. Az akkori meghallgatáson Pell védői azzal érveltek, hogy az ítélet „nem alapult minden kétséget kizáró bizonyítékokon", és megkérdőjelezték a tanúvallomásokat. Az ügyészség szerint viszont az ítéletet helyben kell hagyni, és Pell vádlója szavahihető.

Az ausztrál bíboros az eddigi legmagasabb beosztású egyházférfi, akit pedofil bűncselekményért elítéltek.

A bíborost még decemberben találta bűnösnek a bíróság húsz évvel ezelőtti, kiskorúak elleni szexuális bűncselekmények miatt. Az elsőfokú ítéletet február végén csak azután ismertették, hogy feloldották a folyamatban lévő eljárás miatt elrendelt hírzárlatot.

Pell öt ízben követett el szexuális visszaélést a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két tagjával szemben a kilencvenes években, néhány hónappal azután, hogy a város érsekének nevezték ki. A vád szerint egyszer orális szexre kényszerítette az egyik 13 éves fiút a sekrestyében.

A bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt. Ferenc pápa 2014 februárjában kinevezte a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkársága prefektusának, amely a Szentszék harmadik legmagasabb beosztása.

Kapcsolódó

Vizsgálatot indít a Vatikán is a pedofíliáért elítélt kincstárnoka ügyében

A szexuális visszaélés miatt első fokon elítélt George Pell nem vezeti többé a Vatikán pénzügyi titkárságát, bár a megbízása is lejárt.