Salamon
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Három dzsihadista gyereket vittek vissza Németországba

2019.08.21. 05:56

Németország három olyan német állampolgárságú gyereket szállított haza Szíriából, akik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet követőinek családjába született, írja az MTI.

A gyerekek kettő, négy és hét évesek, nagyszüleik kísérték őket Németországba az al-Hol észak-szíriai menekülttáborból. 

A kormány a berlini közigazgatási bíróság egy júliusi ítélet miatt hozta haza a gyerekeket. Az érintettek németországi rokonai által indított bírósági eljárás előtt rendre elzárkózott az Iszlám Állammal kapcsolatba hozható, Szíriában tartózkodó német állampolgárok hazaszállításától. Arra hivatkozott, hogy Irakkal ellentétben – ahonnan vittek már haza a szélsőségesekhez köthető német állampolgárokat – Szíriában nincs német diplomáciai képviselet, ezért a polgárháború sújtotta országban nem lehetséges a konzuli segítségnyújtás.

A kormány adatai szerint nagyjából 70 nő és 120 olyan gyerek él szíriai táborokban, akik az Iszlám Állam német állampolgárságú harcosaihoz köthetőek.

A német biztonsági szervek adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, hogy csatlakozzon a dzsihadistákhoz. Nagyjából 200-an meghaltak, 340-en pedig visszatértek, többségüket letartóztatták.

Júniusban tizenkét dzsihadista árvát vittek vissza Franciaországba.

Kapcsolódó

Vége az Iszlám Államnak, mégis évtizedekig velünk maradhat

A kalifátus utolsó erősségei mind ostrom alatt vannak, de a terrorszervezet előtt pont ellenfelei nyithatnak ki egy sor kiskaput a túléléshez.