Ferenc
11 °C
30 °C

Őrizetbe vették a hongkongi brit főkonzulátus egyik munkatársát Kínában

2019.08.21. 13:12

A hongkongi brit konzulátus egyik munkatársát 15 napig tartó közigazgatási elzárás alá helyezték a dél-kínai Sencsenben - közölte az MTI. A hongkongi származású Simon Chenget augusztus 8. óta őrizetben tartják Kínában, ahol üzleti úton volt.

A Hong Kong Free Press (HKFP) című hongkongi híroldal egy kedden közzétett cikke szerint Cheng a konzulátus skót nemzetközi fejlesztési osztályán dolgozott mint kereskedelmi és befektetési tisztviselő. Barátnője szerint Cheng az eredeti terv szerint rögtön azután visszatért volna a Sencsennel szomszédos Hongkongba, hogy az üzleti rendezvény, melyen részt vett.

Fel is szállt a visszatérő vonatra, de nem ért célba. Barátnőjének az előtt küldött üzenetet utoljára, hogy a vonat a kínai határhoz ért, ebben arra kérte, hogy imádkozzon érte.

Cheng rokonai rendőrségi feljelentést tettek a férfi eltűnése után, de a szóban forgó vasúti határellenőrző pont munkatársai azt a tájékoztatást adták a családnak, hogy a kérdéses napon senkit sem vettek ott őrizetbe. Cheng barátnője ezek után augusztus 10-én kapott tájékoztatást arról, hogy a férfit közigazgatási elzárás alá helyezték Kínában, de a döntés okát, valamint Cheng hollétét nem árulták el neki.

Keng Suang keddi sajtótájékoztatóján még úgy nyilatkozott: nem tud az ügyről, majd szerdán megerősítette Cheng őrizetbe vételének hírét, és elmondta, a férfit azért helyezték közigazgatási elzárás alá, mert megsértette a hatályos kínai törvényeket.

Arról, hogy Cheng diplomata státusszal rendelkezik-e, illetve pontosan milyen dokumentumokkal utazott Kínába, egyelőre nem lehet tudni.

A kínai külügyi szóvivő az esettel kapcsolatban megjegyezte: Kína már több alkalommal figyelmeztette az Egyesült Királyságot, hogy ne avatkozzon bele Hongkong ügyeibe, illetve Kína belügyeibe, és hagyjon fel a felelőtlen megjegyzésekkel.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban már tizenegy hete zajlanak tüntetések, amiket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki.