Fülöp, Evelin
EUR 392,37 Ft
USD 366,72 Ft
13 °C
27 °C

Már egy magyarországnyi terület pusztult el idén az orosz erdőtüzekben

2019.08.22. 19:43

Oroszországban az erdőtüzek idén eddig 7 milliárd rubel (105 millió dollár, mintegy 31 milliárd forint) kárt okoztak, tavaly a károk 19 milliárd rubelre rúgtak - jelentette be Mihail Klinov, a szövetségi erdészeti hivatal ügyvezető igazgatója.

Ahogy arról a Krasznojarszk régiót augusztusban pusztító erdőtüzek kapcsán írtuk, a tüzek egy részét egyszerűen villámok válthatták ki a tajgán. De a katasztrófavédelem szerint a legtöbb tűz kiépített utak mentén alakult ki, vagyis a feltételezések szerint emberek is felelősek lehetnek. Irkutszkban pedig egyenesen azt gyanítják, hogy valakik illegális fakitermeléseket is megpróbáltak elfedni a tüzek segítségével.

Idén eddig 8,976 millió hektáron égett az erdő Oroszországban (azaz csaknem egy magyarországnyi terület pusztult el), miközben tavaly egész évben ennél alig valamivel kisebb, 8,371 millió hektárnyi erdős terület lett a tűz martaléka.

Az elmúlt tíz évben átlagosan évi 8,744 millió hektárnyi erdőt emésztett fel a tűz.

Ez részben annak is köszönhető, hogy Oroszországban a tüzet sok helyen nem oltják, mert egy 2015-ben bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy

  1. ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek,
  2. és az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt,

akkor eltekinthetnek az oltástól.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás