Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Bécsben már a buszmegállók is bezöldülnek

2019.08.23. 20:43 Módosítva: 2019.08.23. 20:43

Bezöldült öt busz- és villamosmegálló az osztrák fővárosban, írja a Forbes. Kísérleti jelleggel ugyanis vadszőlővel futtatják be a kijelölt megállók utasváróinak hátoldalát és tetejét, hogy így harcoljanak a hősziget-jelenség ellen.

A már meglévő utasvárók hátuljához két, beépített víztárolóval felszerelt virágtartót rögzítettek, jó minőségű ültetőközeggel feltöltve. A tartókba pedig ötméteres japán vadszőlőket ültettek, ezek a gyors növekedésüknek köszönhetően hamar befutják majd a várók tetejét.

Az újfajta utasvárókon a tervek szerint mindenhol felfut majd a vadszőlő, leveleivel pedig a lombtető remek árnyékot fog nyújtani az ott várakozóknak. Sőt, a zöld megálló még a környezetét is hűteni fogja a levelek párologtatásával és az árnyékolással. 

Az öt kísérleti megálló egy évig lesz tesztüzemben, a jövőben pedig az utasvárókat már eleve úgy terveznék, hogy azok alkalmasak legyenek a zöldtetős megoldásokra. Ehhez kapcsolódóan a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien várja az utasok, építészek, kertészek ötleteit – 

a legjobb koncepcióra ugyanis jövőre közbeszerzési eljárást fognak kiírni. 

Egy bezöldült megálló megvalósítása egyébként ötezer eurójába (kb. 1,6 millió forintjába) került a városnak, Bécs önkormányzata pedig az oe24.at cikke szerint további 500 ezer eurót különített el zöldfelületek kialakítására, és 8 millió eurót nagyszabású faültetésekre az osztrák fővárosban.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.