Gyula
7 °C
20 °C

Elképesztő okot talált az állam az arhangelszki orvos sugárfertőzésére

2019.08.23. 09:28

A cézium 137-es izotópját találták abban az arhangelszki orvos szervezetében, aki társaival együtt ellátta az orosz katonai bázison történt rakétarobbanás sérültjeit.

Az áldozatokat a rakéta sugárzó üzemanyaga is elérte, de ezt a tényt az orvosok elől elhallgatták. Hiába kérdezték meg egyértelműen, érte-e a betegeket sugárzás, a válasz csak annyi volt: „az orvosoknak nem jelentenek veszélyt a páciensek” – írta a Meduza.io a kórház névtelenséget kérő forrására hivatkozva.

Amikor a műtét kezdete után a sugárzásmérő béta-sugarakat észlelt, „mindenki kirohant a műtőből” – közölte a forrás, aki szerint azért is érthetetlen, hogy előlük eltitkolták a sugárzás tényét, mert a másik kórházban, ahová további három sérültet szállítottak pontos tájékoztatást kaptak az orvosok, így felkészülhettek a sugárbeteg megfelelő kezelésére.

A sugárzás mértékét jelzi, hogy másnap a kórházhoz jöttek a védelmi minisztériumtól és

elvitték a kádat, amelyben a sugárfertőzötteket fürdették,

és gyors ütemben levágták a füvet az épület körül.

A Moscow Times úgy tudja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) titkotartási papírt íratott alá a kórház több munkatársával és elvitték a rakétabaleset sérültjeinek kórházi iratait. 

Az arhangelszki megyei kórház alkalmazottait a szövetségi biofizikai központban vizsgálták meg, itt vették észre, hogy az egyik orvos izomszövetében a cézium 137-es izotópja mutatható ki. A sugárzásra utaló nyomra azonban meglepő magyarázattal állt elő az intézmény:

az orvos nyilván sok fukusimából származó rákot evett, különben is, rendszeresen járt Thaiföldön

– más kérdés, hogy Thaiföld is ötezer kilométerre van a 2011-es japán atombaleset helyszínétől.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport