Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették a cseh hírszerzés korábbi vezetőjét

2019.08.23. 13:04

Őrizetbe vette a cseh rendőrség pénteken Prágában Zdenek Blahutot, a cseh civil hírszerzés (ÚZSI) volt igazgatóhelyettesét. Az ügyész csalással és hivatali visszaéléssel gyanúsítja Blahutot - írta az MTI a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24) nyomán.

A televízió értesülései szerint a rendőrség péntek délelőtt házkutatást tartott Blahutnál. Részletek egyelőre nem ismeretesek.

Zdenek Blahut 2014 szeptemberétől 2018 januárjáig volt a civil hírszerzés igazgatóhelyettese. Tisztségéről azután mondott le, miután a cseh sajtóban olyan értesülések jelentek meg, amelyek szerint a civil felderítés gazdálkodásában az ellenőrzések több százmillió koronás visszaélésekre bukkantak.

A Respekt című hetilap korábbi értesülései szerint Blahutot Jirí Sasek, az ÚZSI igazgatója jelentette fel. Sasek azt kérte a hatóságoktól, vizsgálják felül azokat a mintegy félmilliárd korona értékű beruházásokat, amelyeket Blahut felügyelete alatt a ÚZSI az érdekeit kiszolgáló különféle gazdasági vállalkozásokba fektetett. Az igazgató gyanúja szerint a pénz egy része magánszámlákon landolt.

A Neovlivní.cz független hírportál szerint a szociáldemokrata párthoz közel álló Blahut irányította a cseh civil felderítést, és távozása mögött valószínűleg inkább Andrej Babis kormányfő, az ANO mozgalom elnöke állt. Babis állítólag nagyon nehezményezte, hogy a szolgálat a tulajdonában lévő Agrofert holding ügyeivel is foglalkozott, ezért személyesen is támogatta Blahut mihamarabbi távozását a civil hírszerzéstől.