Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Merkel és Macron erőteljes fellépést kér a brazil erdőtüzek ellen

2019.08.23. 16:03
Össztűz a tüzek miatt. Angela Merkel és Emmanuel Macron megfékezné az Amazonas kiirtását támogató brazil elnököt, aki szerint a nagyhatalmaknak nincs joguk beleszólni országa belügyeibe.

Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezető tárgyalni szeretne a hétvégén Biarritzban, a hétvégi G7-csúcstalálkozón a brazíliai Amazonas esőerdők rekordszámú tűzesetéről.

 Jair Bolsonaro brazil elnök azonban egyáltalán nem érzi égetőnek a kérdést, nem csak támogatja az esőerdők mezőgazdasági termelésbe vonását és korlátozza az erdőirtásért kiszabható büntetéseket, de még a tárgyalás ötlete ellen is élesen kirohant. Mint mondta, őt csak ne oltogassák az európai vezetők, akik politikai fellángolásaikkal csak a saját politikai hasznukat lesik, és tipikus nagyhatalmi arrogancia úgy tárgyalni egy ország belügyeiről, hogy az nincs is jelen.

Bolsonaro ámokfutását vélhetően valóban nem a nemzetközi nyomás, hanem saját mezőgazdasági termelői állíthatják majd meg. a szójababot termelő és marhákat tenyésztő gazdák ugyanis attól félnek, hogy amennyiben a brazil elnök ujjat húz a nyugati vezetőkkel, egész egyszerűen nem lesz nemzetközi kereslet a termékeikre, a nem ritkán génmódosított és felpuffasztott brazil takarmányokra.

Bolsonaro egyelőre mindenesetre kettős játékot játszik, miközben egyáltalán nem bánja, hogy percenként egy focipályával csökken az esőerdők területe, a nemzetközi politikában azzal hűti le az európai vezetőket, hogy az Amazonas esőerdeje akkora, mint Európa, nem olyan könnyű egy ekkora területen tüzet oltani.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ez a cikk a Covering Climate Now nemzetközi médiaegyüttműködés részeként készült. Az együttműködés keretében az egész világon több mint 250 újság kiemelten foglalkozik a klímaváltozás témájával. Az Indexen nem csak ezen a héten foglalkozunk sokat a fenntartható jövővel, mindig odafigyelünk a környezeti témákra. Csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen!