Merkel és Macron erőteljes fellépést kér a brazil erdőtüzek ellen

2019.08.23. 16:03
Össztűz a tüzek miatt. Angela Merkel és Emmanuel Macron megfékezné az Amazonas kiirtását támogató brazil elnököt, aki szerint a nagyhatalmaknak nincs joguk beleszólni országa belügyeibe.

Angela Merkel német és Emmanuel Macron francia vezető tárgyalni szeretne a hétvégén Biarritzban, a hétvégi G7-csúcstalálkozón a brazíliai Amazonas esőerdők rekordszámú tűzesetéről.

 Jair Bolsonaro brazil elnök azonban egyáltalán nem érzi égetőnek a kérdést, nem csak támogatja az esőerdők mezőgazdasági termelésbe vonását és korlátozza az erdőirtásért kiszabható büntetéseket, de még a tárgyalás ötlete ellen is élesen kirohant. Mint mondta, őt csak ne oltogassák az európai vezetők, akik politikai fellángolásaikkal csak a saját politikai hasznukat lesik, és tipikus nagyhatalmi arrogancia úgy tárgyalni egy ország belügyeiről, hogy az nincs is jelen.

Bolsonaro ámokfutását vélhetően valóban nem a nemzetközi nyomás, hanem saját mezőgazdasági termelői állíthatják majd meg. a szójababot termelő és marhákat tenyésztő gazdák ugyanis attól félnek, hogy amennyiben a brazil elnök ujjat húz a nyugati vezetőkkel, egész egyszerűen nem lesz nemzetközi kereslet a termékeikre, a nem ritkán génmódosított és felpuffasztott brazil takarmányokra.

Bolsonaro egyelőre mindenesetre kettős játékot játszik, miközben egyáltalán nem bánja, hogy percenként egy focipályával csökken az esőerdők területe, a nemzetközi politikában azzal hűti le az európai vezetőket, hogy az Amazonas esőerdeje akkora, mint Európa, nem olyan könnyű egy ekkora területen tüzet oltani.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.