Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Az FBI miatt udvarolhatott az orosz kémnőnek az amerikai üzletember

2019.08.23. 20:25

Állítása szerint az FBI kérésére udvarolt Marina Butyina orosz kémnőnek Patrick Byrne, az Overstock nevű amerikai online kereskedelmi vállalat alapítója – írta a CNN.

A férfi élő adásban nyilatkozott a csatornának egy harmincperces interjúban. Az ügy előzménye, hogy Bryne már egy hónappal ezelőtt nyilatkozott a sajtónak, az állítva, hogy az FBI kémkedésben segítette. Ezután csütörtöki tévéinterjúja során jelentette ki, hogy miután 2015-ben megismerkedett Butyinával, az FBI bátorította arra, hogy viszonyba kezdjen a nővel. 

Marina Butyinát egy évvel ezelőtt vették őrizetbe, és idén tavasszal ítélték 18 hónap börtönbüntetésre. Az orosz kémnő feladata az volt, hogy nagy befolyással rendelkező amerikai üzletemberekkel alakítson ki kapcsolatot, és a gazdasági szereplőkön keresztül szerezzen befolyást az amerikai politikában. A tárgyalások során bűnösnek vallotta magát, mindenben együttműködött a hatóságokkal, így enyhe büntetést kapott.

Bryne elmondása szerint maga James Comey – az FBI akkori igazgatója – is tudta, hogy mire kérték. Több volt FBI-tisztviselő is tagadta, Comey pedig nevetségesnek nevezte Bryne állításait, és hozzátette:

Az FBI nem így működik.

Bryne egyébként már két másik korábbi ügyben is segítette az FBI-t. Akkor kezdett el aggódni Butyinával kapcsolatban, amikor az kijelentette: jó kapcsolatai vannak a Kremlhez köthető bankárral, Alexander Torsinnal. Bryne állítása szerint az FBI végül arra kérte, szakítsa meg kapcsolatát Butyinával, majd 2016-ban – amikor az amerikaiak elkezdték vizsgálni az elnökválasztásra gyakorolt orosz befolyást – újra felkeresték, és arra kérték, vegye fel újra a kapcsolatot a nővel.

A CNN egyik bűnügyi szakértője, Asha Rangappa – aki maga is FBI ügynök volt – nem tartja kizártnak, hogy Byrne részben igazat mond. Szerinte az általa elmondott történet összeillik az FBI kémelhárító módszerével. 

Nem hiszem, hogy problémát jelentett volna, ha Bryne önszántából udvarol és szállítja az információkat. 

Rangappa szkeptikus viszont azzal kapcsolatban, hogy tényleg az FBI bátorította-e az üzletembert, hogy környékezze meg a kémnőt, tekintve, hogy az ilyen esetekben rengeteg jogi probléma merülhet fel.

Bryne egyébként az ominózus televíziós interjúja után lemondott vállalatának igazgatói székéről. Ehhez hozzájárulhatott, hogy a cég részvényei esni kezdtek az elmúlt egy hónapban, miután a férfi azzal vádolta meg az FBI-t hogy politikai célú kémkedésben segítették. Azt állította, hogy a továbbiakban az ügyet az igazságügyi minisztériumra hagyja, és egy ideig nem akar nyilvánosság előtt mutatkozni.