Dömötör
10 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Peking: Az USA megfizet ezért!

2019.08.24. 19:09

Peking tiltakozását fejezte ki szombaton amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök beharangozta a kínai importra kivetett vámok megemelését - írja az MTI.

A pekingi kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a kínai fél határozottan ellenzi ezt. Donald Trump bejelentése "egyoldalú, alattomos protekcionizmus, olyan magatartás, amely nyomásgyakorlást jelent a világra, az igazságosságra, sérti az amerikai-kínai megállapodásokat, aláássa a kölcsönös tiszteletet."

 Ez sérti az egyenlőség és kölcsönös előnyszerzés elveit, és komoly kárt okoz a sokoldalú kereskedelem rendszerének. Az Egyesült Államok megfizet ezért

- üzeni Peking, és felszólítja Washingtont, hogy ne becsülje alá a kialakult helyzetet, és ne hozzon többé hibás döntéseket. 

Trump pénteken a Twitteren bejelentette, hogy megemeli a kínai importra kivetett vámokat. 250 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre a vámot a jelenlegi 25 százalékról 30-ra emeli, a szeptemberre tervezett 300 milliárd dollár értékű árura kirovandót pedig 10-ről 15 százalékra srófolja. Elemzők szerint ezzel csaknem valamennyi kínai importportéka vámtételét megemeli.

A döntést az amerikai elnök azután hozta nyilvánosságra, hogy megbeszélést folytatott gazdasági és kereskedelmi tanácsadóival.

Donald Trump pénteken egy sor Twitter-üzenetben már jelezte, hogy válaszol Peking döntésére, miszerint a kínai kormány 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura 5-10 százalékos pótvámot vet ki.

Nincs szükségünk Kínára, őszintén szólva, sokkal jobban megvagyunk nélküle

- írta péntek délelőtti Twitter-bejegyzésében Trump.

Ekkor felszólította az amerikai cégeket, hogy kezdjék el felkutatni a kínai piac alternatíváját, sőt, hozzák vissza az Egyesült Államokba a Kínába kiszervezett termelést. A vállalatokra vonatkozó döntését az érintettek elutasították. Elemzők és egyes republikánus politikusok szerint sem világos, hogy az amerikai elnök milyen felhatalmazás alapján utasíthatná országa magánvállalatait piaci tevékenységük megváltoztatására.