Gergely
6 °C
23 °C

Rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea

2019-08-24T000000Z 2036832866 RC1AC726F280 RTRMADP 3 NORTHKOREA-
2019.08.25. 08:22

Új fejlesztésű,  nagy kaliberű rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea, Kim Dzsong Un személyes felügyelete mellett - jelentette vasárnap az MTI, az észak-koreai hírügynökségre hivatkozva.

A szombaton végrehajtott teszt sikeres volt, Kim Dzsong Un szerint "valóban hatalmas fegyverről" van szó és azt is elmondta, hogy Észak-Koreának folytatnia kell a koreai stílusú stratégiai és taktikai fegyverek fejlesztését.

Dél-Korea vezérkari főnöksége szombaton arról adott hírt, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb rakétakísérleteket hajtott végre. Feltételezésük szerint ismét két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki közel negyedórás eltéréssel a Japán-tengerbe az ország keleti részén fekvő Szondok város környékéről.

Szakértők szerint az észak-koreai sorozatos rakéta- és egyéb fegyvertesztek célja, hogy Phenjan bővítse mozgásterét az atomprogramjáról folytatott tárgyalások esetleges felújítása esetére. Az egyeztetések lényegében holtpontra jutottak, miután Donald Trump amerikai elnök eredménytelen megbeszélést folytatott Kimmel februárban Vietnamban.

Észak-Korea egy ideje olyan nagy kaliberű rakéta-sorozatvető kifejlesztésére törekszik, amelynek lövedékei rövid hatótávolságú rakétákra emlékeztetnek. Augusztus 1-jén Phenjan hasonló bejelentést tett a rakéta-sorozatvető újabb sikeres tesztjéről, egy nappal azt követően, hogy dél-koreai források arról adtak hírt, Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétákat tesztelt.

(Borítókép: Kim Dzsong Un részt vesz az új fejlesztésű, nagy kaliberű rakéta-sorozatvető tesztelésén 2019. augusztus 25-én. Fotó: Kcna / Reuters)