Bolsonaro megjegyzést tett Macron feleségének életkorára

2019.08.26. 16:13

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök élesen elítélte, hogy Jair Bolsonaro brazil államfő a felesége, Brigitte Macron életkorával kapcsolatban kommentelt a Facebookon. "Bolsonaro rendkívül tiszteletlen megjegyzéseket tett a feleségemről" - mondta a francia államfő a hét legfejlettebb ipari ország (G7) biarritzi csúcstalálkozóján tartott sajtótájékoztatóján.

"Mit mondhatnék Önöknek? Szomorú, szomorú, de még szomorúbb mindenekelőtt neki és a braziloknak" - fogalmazott Macron, hozzátéve: reméli, hogy "a braziloknak hamarosan olyan államfőjük lesz, aki méltó az elnöki tisztségre", a nép "megbosszulja" államfőjének viselkedését - írta az MTI. 

Véleményem szerint a brazilok, akik egy nagyszerű nép, egy kicsit szégyenkeznek az ilyen megnyilvánulások láttán, és elvárják egy elnöktől, hogy normálisan viselkedjen másokkal

- mondta Macron. 

A brazil államfő a Facebookon az egyik felhasználó bejegyzésénél tette a szóban forgó megjegyzést. A bejegyzés szerint a két elnök közötti szóbeli vita "valójában" abból ered, hogy Macron "irigy" Bolsonaróra feleségének szépsége és fiatalsága miatt. A felhasználó egymás mellé helyezte Bolsonaro és - a nála 27 évvel fiatalabb - felesége, illetve a francia államfő és - a nála 24 évvel idősebb, 66 éves - Brigitte Macron fényképét. "Ne alázd már meg. Hahaha" - írta reagálásában a brazil elnök.

A két ország között az elmúlt napokban megnőtt a feszültség, miután a francia államfő Bolsonaro - sokak által megkérdőjelezett - környezetvédelmi politikájának tulajdonította azt, hogy nőtt az amazonasi esőerdőt is sújtó erdőtüzek száma. A brazil elnök csütörtökön úgy fogalmazott: Macron személyes politikai tőkét akart kovácsolni, amikor azt kérte a G7-csúcs résztvevőitől, hogy sürgősen foglalkozzanak az erdőtüzek által okozott "nemzetközi válság" ügyével.

Macron pénteken azt vetette a brazil államfő szemére, hogy hazudott a környezetvédelmi elkötelezettségét illetően, ezért bejelentette: nem támogatja az EU és a Mercosur közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amíg Brazília nem tesz eleget környezetvédelmi vállalásainak. Macron hétfőn bejelentette, hogy G7 résztvevői 20 millió dollárt azonnal átutalnak az amazonasi tüzek megfékezésére.   • Tippek
  • Személyi kölcsön