Jakarta helyett új fővárost választott Indonézia

2019.08.26. 11:44

Borneó szigetén lesz Indonézia új fővárosa, jelentette be az állami televízióban Joko Widodo államfő azt MTI híradása szerint.

Az új főváros a sziget délkeleti részén, Szamarinda és Balikpapan kikötővárosok közelében, erdős területen lesz. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a neve.

Az eddigi fővárosról, Jakartáról abszolút elmondható, hogy megtelt és egyre inkább élhetetlenebb:

  • a világ 12. legsűrűbben lakott megavárosa, és egyik legnagyobb gondja az infrastruktúra fejletlensége.
  • Az Uber Technologies szerint Jakartában az autósok éves szinten 22 napot töltenek közlekedési dugóban, ami Ázsiában a legmagasabb szám.
  • Gyakoriak az árvizek, ráadásul süllyed is a talajvíz folyamatos lecsapolása miatt. Évente mintegy 630 millió köbméter talajvizet szivattyúznak ki a város épületeiből.
  • A bandungi műszaki egyetem kutatása szerint 2050-re Jakarta 36 százaléka víz alá kerül.

A Borneó szigetén lévő Kelet-Kalimantan tartomány a földrengések szempontjából biztonságos területen fekszik. Környezetvédők azonban tartanak attól, hogy új főváros létesítése az erdők borította szigeten veszélybe sodorja az ottani gazdag élővilágot.

Az új főváros kialakítása 2021-ben kezdődik, és várhatóan mintegy 32,79 milliárd dollárba kerül majd. A beruházások 19 százaléka állami, a többi magántőke bevonásával valósul meg. A hatóságok számításai szerint a kormányzati intézmények hálózata 2024-re átköltözhet az új fővárosba. Az indonéz államfő szerint sürgető a főváros átköltöztetése, és már kedden a parlament elé kerül az erről szóló, hatástanulmányokkal alátámasztott törvénytervezet.

GettyImages-546344260
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images Hungary

Indonézia nem az első délkelet-ázsiai ország, amely átköltözteti fővárosát. Mianmarban 2005-ben tették át a fővárost az egykori gyarmati székhelyről, Rangunból a tőle 320 kilométerre lévő, hegyvidéki Najpjidóba.  • Hírek
  • Hírek