Minden órában három csecsemő hal meg Jemenben, az ENSZ forrásai viszont kiapadtak

2019.08.26. 09:51

Miközben a jemeni polgárháború egyre kaotikusabb fordulatokat vesz, a konfliktus az ENSZ szerint mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius válságává vált. A nemzetközi szervezet humanitárius ügyekért felelős irodája pedig bejelentette: kénytelen lesz leállítani a következő hetekben a térségben futó programjait, ha a tagállamai nem biztosítják az ehhez szükséges anyagi forrásokat.

Egy februári adakozási eseményen ugyanis 2,6 milliárd dollárt (kb. 770 milliárd forintot) ígértek a szervezetnek és partnereinek a Jemenbe irányuló programokhoz – ennek az összegnek viszont idáig csak kevesebb, mint fele érkezett meg.

„Kétségbeesettek vagyunk az ígért forrásokat illetően. Ha nem jön pénz, emberek halnak meg”

– mondta Lise Grande, az ENSZ Jemenért felelős humanitárius koordinátora. A 34 Jemenben futó humanitárius programjuk közül mindössze hármat tudnak biztosan finanszírozni az év végéig, több projektet viszont már az utóbbi hetekben le kellett állítani, más kezdeményezések pedig el sem tudtak indulni.

A következő két hónapban 22 életmentő program érhet véget, ha nem érkezik hozzá megfelelő anyagi forrás: „Mindannyian szégyelljük ezt a helyzetet. Szívszorító dolog egy család szemébe nézni, és azt mondani: nincs pénzünk segíteni” – mondta Grande.

Jemeniek milliói lettek önhibájukon kívül az ENSZ sorsára bízva, a pénzhiánnyal küzdő szervezetnek viszont már májusban le kellett állítania több védőoltási kampányt. Júniusban pedig be kellett zárniuk egy mezőgazdasági víztisztító telepet is, miközben az ország közel 16 millió lakója már így sem jut tiszta ivóvízhez.

A vízhiány súlyos probléma az ENSZ gyermekvédelemre szakosodott szervezete, az UNICEF közleménye szerint is: ebből a szempontból pedig a kisgyermekek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, ők ugyanis a legérzékenyebbek a vízzel terjedő betegségekre.

Az UNICEF közlése szerint mintegy 12 millió gyermek szorul állandó segítségnyújtásra Jemenben. A 10 milliónyi éhező jemeni közül 360 ezer az öt év alatti gyerekek száma, és

MINDÖSSZE MINDEN TIZEDIK HAT HÓNAPOSNÁL FIATALABB CSECSEMŐT TUDNAK SZOPTATNI A TÖBBSÉGÉBEN ALULTÁPLÁLT ÉS VÉRSZEGÉNY ÉDESANYÁK.

A harcok következtében az egészségügyi rendszer is összeomlott: minden második órában egy anya és hat újszülött hal meg Jemenben a terhesség alatti vagy a szülésnél fellépő komplikációk miatt. 

A szervezet viszont azt is kiemeli, hogy erőfeszítéseiknek köszönhetően 1 millió öt év alatti gyermek részesült alapvető orvosi ellátásban, 4 millióan kaptak gyermekbénulás elleni védőoltást, 5 millió gyereknek pedig az UNICEF biztosított tiszta ivóvizet. 

Ha viszont az ENSZ Jemenért felelős humanitárius irodájához nem érkezik meg a februárban megígért anyagi segítség a következő hetekben, 2,5 millió alultáplált gyermek eshet majd el az alapvető szolgáltatásoktól. 19 millió ember nem jut majd egészségügyi ellátáshoz, és családok tízezrei válhatnak hajléktalanná. Mint Lise Grande elmondta:

„Ez a világ legnagyobb humanitárius akciója a világ legrosszabb humanitárius válságában. Ha finanszíroznak minket, nagy változásokat tudunk elérni."

Jemenben a polgárháború immáron öt éve, 2014 augusztusa óta zajlik az Irán támogatta húszi síita lázadók és a jemeni elnök erői között. A nemzetközileg elismert elnököt támogatja Szaúd-Arábia vezetésével egy koalíció is, ami viszont az utóbbi hetekben a szétesés jeleit mutatja: az Egyesült Arab Emírségek ugyanis elkezdte kivonni csapatait Jemenből – milíciáival viszont elfoglalta a szaúdiak által támogatott kormány fővárosát, Ádent.