Kitört a Stromboli, a turisták szelfiznek

2019.08.29. 09:24
A szinte folyamatosan aktív Stromboli már megint hallat magáról, tegnap előbb egy méreteset pukkant, azóta ömlik belőle a füst. A turistáknak mindez tetszik, a Lipari-szigetek híres tűzhányója egyelőre egyáltalán nem okozott riadalmat.

A Stromboli vulkán legfrissebb kitöréséről a brit lapok tudósítottak elsőként, nem csoda, nagyon sok angol turista küld üzeneteket a térségből. Tegnap a helyszíni beszámolók szerint előbb egy hatalmas pukkanás hallatszott, valami áttört, megmozdult a hegy gyomrában, mert azóta füst gomolyog, és a levegőnek fémes íze lett – írják a tudósítások.

Egyes beszámolók szerint azonban már nem is csak hamufelhő, de kisebb kövek is távoznak a vulkánból, a kiömlő lávafolyam pedig erdőtüzeket okozva tart a tenger felé.

Károkról nincsen jelentés, sok bámészkodó maradt a helyszínen.

A legaktívabb vulkán

A Stromboli a Tirrén-tengerben, Szicíliától északra elhelyezkedő, vulkáni eredetű Lipari-szigetek legészakibb tagja. Vulkánja a Föld egyik legaktívabb, csaknem folyamatosan működő tűzhányója.  

2019-08-28T122429Z 1507754394 RC1964F9FF00 RTRMADP 3 ITALY-VOLCA
Fotó: Vigili del Fuoco

A szigeten csak mintegy 400 állandó lakos él két kicsi településen (Stromboli és Ginostra), de az állandó kompjáratoknak hála, sok turista tudja megtekinteni a hegyet. A sziget menetrend szerinti hajókkal közelíthető meg Nápolyból, Milazzóból, Messinából, illetve időszakosan Tropeából.

Júliusban durvább volt

A lapok megemlékeznek arról, hogy júliusban is volt egy nagyobb kitörés, akkor voltak olyan turisták, akik félelmükben strandpapucsban, rövidnadrágban egyenesen a tengerbe rohantak, mert közelgett a forró láva.

A helyi emberek ügyesek. Minden évben látogatók tízezreit veszik rá, hogy kössenek ki a szigeten, és védősisakban másszák meg az amúgy elég kopár és érdektelen hegyet,

vagyis közelítsenek a kráterhez. Ez egy háromórás, igen nehéz túra, pedig hajón maradva jobban látnák a kitöréseket, és nem kellene attól tartani, hogy egy váratlan kitörés végzetes lehet.

Porzik minden

Mindenesetre akinek sikerült feljutnia, az fordulhat is vissza. Bár lefelé már rövidebb az út, meglehetősen kellemetlen, mert nagy része hamuban történik, és a portól a kedves látogatóknak még az alsónadrágjuk is megtelik. Emiatt egyébként a szigeten nem nagyon van élővilág, bár a kevés étterem mégis úgy csinál, mintha lenne, a legjobb éttermet például a „Fogadó a gekkóhoz” néven találjuk.

Az elmúlt években azért sokat javult az infrastruktúra, a veszélyesebb utakat is lezárták. Egyedül eleve tilos mászni, és mint annyi mindenért Szicíliában, ezért is komoly pénzbírságot kaphat, aki ezt megszegi.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport