Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Ellenzéki aktivistákat tartóztattak le Hongkongban

2019.08.30. 09:51

Nem sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után a hongkongi rendőrség letartóztatta Joshua Wongot és Agnes Chow-t, akik mindketten ismert demokráciapárti aktivisták.  Csütörtökön a hongkongi nemzetközi repülőtéren szintén letartóztatták Andy Chant is, aki a korábban betiltott, függetlenségpárti Hongkongi Nemzeti Párt vezetője.

Frissítés: Hírügynökségek szerint a két aktivistát néhány órával az őrizetbe vétel után óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Chant a hírek szerint egyelőre még nem. Chow ezzel kapcsolatban azt mondta, Peking és a hongkongi kormányzat meg akarja felemlíteni a hongkongiakat, hogy ne merjenek részt venni semmiféle demokratikus mozgalomban. Ő is és Wong is fogadkozott, hogy a hatósági kényszerintézkedések ellenére nem ijednek meg, folytatni fogják a harcukat a demokráciáért.

Hongkongi ellenzéki források Twitter-bejegyzései szerint Wongot, aki a 2014-es Occupy Central mottójú hongkongi diáktüntetések egyik szervezője volt, a nyílt utcán, erőszakkal hurcolták el. Rendőrségi források azt közölték, hogy Wong és Chow ellen azért indult eljárás, mert részt vettek egy júniusi, betiltott demonstráción - írja az MTI. 

Wongot néhány hónapja három hónapos börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy a 2014-es tüntetések idején - több társával együtt - nem volt hajlandó eleget tenni egy bírósági döntésnek, miszerint el kell hagyniuk tiltakozásuk helyszínét. Az aktivistát végül egy hónappal a büntetés megkezdése után, júniusban engedték ki a börtönből.

A Civil Human Rights Front nevű hongkongi ellenzéki csoport egyik vezetője, Bonnie Leung a szimpatizánsaik biztonságát szem előtt tartva bejelentette, hogy a hatósági tiltás miatt nem vonulnak utcára a hét végén. 

A rendőrség csütörtökön tiltotta be a tüntetést, amelyet abból az alkalomból szerveztek volna, hogy öt évvel ezelőtt a hongkongi törvényhozás elutasította a választási szabályok szigorítását célzó pekingi reformcsomagot. A tiltást azzal indokolták, hogy a szervezet által korábban kezdeményezett demonstrációk után több tüntető, újságíró, rendőr és civil szenvedett súlyos sérüléseket. A hatóságok most először nem engedélyezték a Civil Human Rights Front megmozdulását a több mint két hónapja tartó tüntetéshullám kezdete óta.

Csütörtökön nem sokkal a rendőrség bejelentése után egy kávézóban két maszkos ismeretlen megtámadta a Jimmy Shamet, a szervezet vezetőjét, aki éppen asszisztensével ebédelt. Sham asszisztense zúzódásokat szenvedett, miközben megpróbált felettese védelmére kelni a támadókkal szemben.

A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban már tizenkét hete zajlanak a tüntetések, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan egyre inkább a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak. A demonstrálók a törvénytervezet végleges visszavonásán kívül immár egyebek mellett Carrie Lam hongkongi kormányzó lemondását követelik, valamint egy független bizottság létrehozását, amelynek a rendőrök tüntetőkkel szembeni akcióinak kivizsgálása lenne a feladata.