2018-ban kapott menekültstátuszt a férfi, aki grillnyárssal támadt az emberekre Lyon mellett

2019.09.02. 16:34 Módosítva: 2019.09.02. 16:35

Tavaly kapott menekültstátuszt Franciaországban az az afgán férfi, aki szombaton leszúrt egy 19 éves férfit további nyolc embert pedig megsebesített a Lyon melletti Villeurbanne buszpályaudvarán, írja az MTI. Az afgán nemzetiségű férfi a lyoni ügyészség tájékoztatása szerint két különböző személyazonosság és három különböző születési dátum alapján is ismert a francia hatóságok előtt.

A férfi a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) adatai szerint 2016-ban egyedül érkezett Franciaországba.  2018 májusban kapta meg a menekültstátuszt Franciaországban "kiegészítő védelmi jogállás" címén. Ebben a dokumentumban az szerepel, hogy 1986-ban született. 2020. január 31-ig érvényes, de meghosszabbítható ideiglenes franciaországi tartózkodási engedélye is volt. Miután az ideiglenes tartózkodási engedélyt csak egy évre adják, ez arra utal, hogy az engedélyt legalább egyszer már meghosszabbították a francia hatóságok 2018 óta.

A férfi jelentős mennyiségű kannabiszt fogyasztott a támadás előtt, majd késsel és grillnyárssal felszerelkezve szombat délután véletlenszerűen támadt rá emberekre Lyon egyik elővárosa, Villeurbanne buszpályaudvarán. Egy 19 éves fiatal meghalt, nyolc ember megsebesült. A járókelők tartóztatták fel és vették el tőle a fegyvereket.  

A gyanúsított 2018 óta egy menedékkérőknek fenntartott szálláson élt, amelyet egyébként a tartózkodási engedély megszerzése után el kellett volna hagynia. A France2 közszolgálati tévének a szálláson lakók azt mondták: erőszakos és problémás embernek ismerték a férfit, aki rendszeres kábítószer-fogyasztóként gyakran rendezett jelenteket, de elsősorban önmagára tartották veszélyesnek.

Nicolas Jacquet lyoni főügyész vasárnap azt közölte: a bűncselekményt nem terrortámadásként kezelik. Az afgán férfi korábban nem állt pszichiátriai kezelés alatt, de a vasárnapi szakértői vizsgálat azt állapította meg, hogy "vallási témákhoz köthető paranoiás őrületekkel teli pszichotikus állapotban" van.

A kiegészítő védelmi jogállást az kaphatja meg, akit a helyzete nem jogosít fel a menekültként való elismerésre, ugyanakkor bizonyítható, hogy súlyos és valódi fenyegetéseknek van kitéve a hazájában - például halálbüntetésnek, kínzásnak vagy az élete elleni súlyos fenyegetettségnek, valamilyen fegyveres konfliktus miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport