16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Zöld utat kapott az Öt Csillag-baloldal koalíció Olaszországban, Salvini tovább fenyeget

2019.09.03. 20:28

A résztvevők 79,3 százaléka igent mondott az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) közös kormányára, a megbízott miniszterelnök Giuseppe Conte vezetésével az M5S internetes portálján rendezett voksolásán kedden.

Az internetes voksoláson több mint 79 ezren vettek részt. A szavazásra az M5S több mint 115 ezer regisztrált párttagja volt jogosult.

Az eredményhirdetést kísérő sajtótájékoztatón Luigi Di Maio az M5S vezetője bejelentette, hogy a két párt készen áll a közös kormányzásra. Hangsúlyozta, hogy az új kormány vezetésével megbízott Giuseppe Conte a következő órákban (valószínűleg szerdán) nyilvánosságra hozza a miniszterek névsorát.

Luigi Di Maio hozzátette, hogy az M5S nem akart "mindenáron" kormányon maradni. "Felelőtlennek" nevezte korábbi szövetségese, a Liga vezetője, Matteo Salvini döntését, aki augusztus 7-én bejelentette, hogy nem tudja folytatni az M5S-szel való kormányzást. "Matteo Salvini mostantól nem panaszkodhat a kormányra, mivel kormányon maradhatott volna, ha nem így dönt" - jelentette ki Di Maio.

Megjegyezte, az M5S nem félt az előrehozott választásoktól. Hozzátette - ismételten Matteo Salvininek üzenve -, hogy "nem lehet választásokat követelni csak azért, hogy elmeneküljünk az olaszoknak tett ígéretek elől".

Luigi Di Maio kifejtette, hogy a PD-vel közös kormányban az M5S többségi erő lesz, mivel a kormánycsapat a 2018-as olasz parlamenti választások eredményét tükrözi, amelyen az M5S a legnagyobb párt lett, 32,7 százalékkal.

Az M5S kedden interneten közölte a kormányprogram 26 pontos vázlatát is.

Az eddigi hírek szerint Giuseppe Conte szerdán erősíti meg az államfőnek, hogy elfogadja a kormányalakítási megbízatást. A kormány a héten teheti le esküjét, majd bizalmat kér a római parlamentben. Matteo Salvini közösségi oldalán azt írta, "a bársonyszékek kormánya nem tart sokáig, nem tudnak örökre menekülni a választásoktól".  • Hírek
  • Hírek