Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

Erdoğan atomrakétákat akar beszerezni

2019.09.04. 21:21 Módosítva: 2019.09.04. 22:06

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán felvetette, hogy más nyugati fejlett államokhoz hasonlóan Törökországnak is szüksége lenne nukleáris rakétákra. „Egyes országok rendelkeznek nukleáris robbanófejjel ellátott rakétákkal, és nem csak egy vagy kettő. De ők azt mondják, nekünk nem lehet nukleáris robbanófejjel ellátott rakétánk. Ezt nem fogadhatom el” – jelentette ki Erdoğan a Törökország központi részén fekvő Sivas városában tartott gazdasági fórumon.

Az MTI beszámolója szerint a török elnök azt állította, hogy szinte minden fejlett állam rendelkezik atomfegyverekkel, és homályosan utalt egy volt államfőre, amelynek országa 7500 nukleáris rakétával rendelkezett. Erdoğan arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak 12 500, Oroszországnak pedig 15 ezer nukleáris robbanófeje van. Hozzátette: „Izraelnek a szomszédságban is van. Igen. És mindezt megfélemlítésre használja.”

Erdoğan már korábban többször is bírálta Izraelt, egyszer úgy fogalmazott, hogy az ország „a nácikhoz hasonló módszerekkel” jár el a palesztinokkal szemben.

A NATO-tagállam Törökország ratifikálta mind a nemzetközi atomcsendegyezményt, mind az atomsorompó-szerződést. Miközben Törökország hadserege a második legnagyobb a NATO-tagállamok sorában, addig az utóbbi években számos kérdés merült fel a nyugati katonai szövetség iránti elkötelezettségét illetően. Az Egyesült Államok ismételt figyelmeztetései és szankciós fenyegetései ellenére Ankara nemrég orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszert vásárolt Moszkvától. A NATO-tag Törökországot az Sz-400-asok vásárlása miatt az Egyesült Államok kizárta az F-35-ös amerikai vadászgép fejlesztési programjából.