Visszavonják a tüntetéseket kiváltó hongkongi törvényjavaslatot

2019.09.04. 09:25

Carrie Lam hongkongi kormányzó ma visszavonja azt a törvényjavaslatát, ami lehetőve tette volna egyes büntetőügyekben hongkongiak kiadását Kínának, írja a South China Morning Post. A tervezet miatt június közepe óta állandóak a mind erőszakosabb tüntetések, megbénítva a volt brit gyarmat életét, és politikai patthelyzetet teremtve. A tüntetők követelései között ugyan a kormányzó távozása is szerepel, de a javaslat végleges elvetése vélhetően a tiltakozások és a politikai válság végét jelenti. A hírre azonnal három százalékot erősödött a helyi tőzsdeindex.

A javaslatot korábban már jegelték, de a tüntetők attól tartottak, hogy az bármikor ismét napirendre kerülhet. Lam, akinek a népszerűségét súlyosan megtépázták az elmúlt hónapok, korábban azt hangoztatta, hogy a törvényjavaslat a joghézagokat kihasználó, a felelősségre vonás miatt magukat Hongkongban meghúzó bűnözők ellen irányult.

A jogszabálytervezet visszavonását több kormányzati forrás is megerősítette. Pár napja kiszivárgott egy magánbeszélgetés felvétele, ahol Lam azt mondta, hogy a legszívesebben lemondana. Később cáfolta, hogy a távozása komolyan felmerült volna. Mindez arra utalt, hogy a kormányzó mozgástere beszűkült, miközben a helyzet kiélezése senkinek nem állt érdekében. A hongkongi válsággal több cikkben is részletesen foglalkoztunk, a tüntetéseket és azok hátterét pedig ebben a podcastban foglaltuk össze.  • Hírek
  • Hírek