Sokkal több halálos áldozata lehet a Dorian hurrikánnak, mint amennyiről tudunk

2019-09-05T204725Z 15943644 RC12D19F3CB0 RTRMADP 3 STORM-DORIAN-
2019.09.06. 06:25

A legfrissebb híradások szerint 30 halálos áldozata volt a Bahamákon 300 kilométer per órás  széllel is pusztító, ötös erősségű hurrikánnak. A BBC ugyanakkor arról ír, hogy ez a szám minden bizonnyal nőni fog a következő napokban.  A hurrikán pusztítása által leginkább sújtott Abaco-szigetére például 200 darab hullazsákot küldtek az illetékes hivatalok. 

Duane Sands, a bahamai egészségügyi miniszter  csütörtökön egy helyi rádióban arról beszélt: az embereknek fel kell készülniük arra, hogy elképzelhetetlenül magasra emelkedik a Dorian halálos áldozatainak a száma a térségben. 

Eközben a Vöröskereszt úgy becsli, hogy a hurrikán által leginkább sújtott területeken (a Nagy Bahamán és az Abacón) a lakóházaknak a 45 százaléka pusztult el teljesen vagy rongálódott meg súlyosan. Az Abaco-sziget a helyi médiabeszámolók alapján gyakorlatilag lakhatatlannak tűnik: halmokban állnak a holttestek, nincs se víz, se áram, se élelmiszer, miközben katonai erővel próbálják megelőzni a fosztogatásokat.

Hubert Minnis, a szigetország miniszterelnöke több generációra hatással lévő katasztrófáról beszélt. Az ENSZ szerint 70 ezer ember szorul közvetlen segélyre.

A keleti parton tombol a Dorian hurrikán

A hurrikán, ami vasárnaptól egészen keddig pusztított a Bahama-szigetek északi részén, azóta az USA területén tombol, de már gyengül. Az amerikai meteorológiai szolgálat egyes fokozatúra minősítette le az erejét.

Georgiában, Észak- és Dél-Karolinában rendkívüli állapot van érvényben, a part menti vidékeken a kormányzók mindhárom államban kötelező kiürítést rendeltek el. A partvidékeken két-három méteresre csapnak fel az Atlanti-óceán hullámai, és özönvízszerű esőzések árasztották el a vidéket, jelentette az MTI tudósítója.

Dél-Karolina egyik történelmi városában, Charlestonban majdnem térdig érő víz hömpölyög az utcákon, ahol csak mentőcsónakok cirkálnak.

A 136 ezer fős városban alig maradtak lakosok, Henry McMaster kormányzó ugyanis kötelező evakuálást rendelt el. Shannon F. Scaff, a helyi katasztrófa-elhárítási hivatal vezetője szerint a város elkerülte a nagyobb bajt.

Donald Trump elnök folyamatos kapcsolatban áll a három, jelenleg leginkább érintett tagállam kormányzójával.

Donald Trump és Kevin McAleenan tájékoztatja a sajtót szerdán a Dorian hurrikánra felkészülésről a Fehér Házban
Donald Trump és Kevin McAleenan tájékoztatja a sajtót szerdán a Dorian hurrikánra felkészülésről a Fehér Házban
Fotó: Jim Watson / AFP

Az országos hurrikánközpont munkatársai azt latolgatják, hogy a Dorian New Jersey államra és New Yorkra is lecsap-e majd.

Eddig négy, a viharral összefüggő halálesetről érkezett jelentés.

Hárman Floridában haltak meg a viharra készülődés vagy az evakuálás közben, egy 85 éves férfi pedig Észak-Karolinában éppen a házát deszkázta be, amikor lezuhant a létráról és szörnyethalt.

Dél-Karolinában csütörtökön két tornádó is pusztított.

Georgiában és Dél-Karolinában több mint 270 ezer ház maradt áramszolgáltatás nélkül.

Borító és címlapkép: REUTERS/Jonathan Drake

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport