Taksony
-2 °C
3 °C

Ha kitart a brexit mellett, börtönbe kerülhet Boris Johnson

2019-09-06T095124Z 506163089 RC1CD7681F70 RTRMADP 3 BRITAIN-EU
2019.09.07. 19:45

Jogi úton kényszerítenék brit parlamenti képviselők Boris Johnson miniszterelnököt annak a törvénynek a betartására, amely megtiltja, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból, írja az MTI.

A BBC-nek több jogi szakértő azt mondta szombaton, hogy a konzervatív párti kormányfő akár börtönben is találhatja magát, ha nem hajlandó eleget tenni a megállapodás nélküli brexitet tiltó jogszabályból eredő kötelemnek. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett indítványt szerda éjjel fogadta el 327-299 arányban az alsóház, komoly vereséget mérve a kezdeményezést hevesen ellenző Johnsonra.

A brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza péntek este szintén elfogadta a törvényt, amely így II. Erzsébet királynő formális jóváhagyásával életbe lép.

A jogszabály lényege az, hogy ha október 19-éig a parlament nem járul hozzá egy új brexit-megállapodáshoz, és ahhoz sem, hogy a brit EU-tagság megállapodás nélkül szűnjön meg, Boris Johnsonnak kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenlegi helyzet alapján október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig. A kilépés további, már harmadik halasztásának jóváhagyásához az Európai Unió állam- és kormányfői alkotta Európai Tanács egyhangú döntése szükséges.

Johnson az elmúlt napokban azonban többször is határozottan leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó kezdeményezni az Európai Uniónál a kilépés elhalasztását – úgy fogalmazott, inkább feküdne holtan az árokban –, és az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az EU-ból, akár lesz addig brexit-megállapodás, akár nem.

A BBC szombati beszámolója szerint több parlamenti képviselő jogi szakértőkből álló csoport összeállítását kezdeményezte, arra az esetre, hogy ha Johnson valóban nem hajlandó figyelembe venni a rendezetlen kilépést tiltó törvényt, bírósági úton lehessen érvényt szerezni a jogszabálynak.

David Lidington, aki az előző miniszterelnök, Theresa May kormányában a kabinetiroda vezetője volt, és így May helyettesének számított, kijelentette, hogy a kormányra nézve kötelező erejű a királynő által hatályba léptetett "minden parlamenti jogszabály minden szava". Lidington szerint ez a brit alkotmányosság alappillére, és veszélyes precedenst teremtene, ha a kormány bármilyen törvény betartását megtagadná. Különösen fontosnak nevezte a brit kormány jogkövető magatartásának demonstrálását a mostani időszakban, amikor más országok a jogállamiság és a demokratikus kormányzás „alternatíváit vezetik elő”.

Dominic Grieve, az előző konzervatív párti brit kormány volt jogi főtanácsadója a BBC-nek nyilatkozva szombaton úgy fogalmazott: az uralkodói jóváhagyás pillanatától fogva Boris Johnson számára is kötelező erejű lesz az új törvény. Grieve szerint ha a kormányfő nem tartja be jogszabályt, bíróság elé idézhető, és ha szükséges, a bíróság határozatban kötelezheti arra, hogy tegyen eleget a törvényi előírásoknak. Ha Johnson e bírósági határozatnak sem engedelmeskedik, akkor börtönben találhatja magát.

És íme, az egész brexit körüli brit belpolitikai válság elmúlt egy hetét összefoglaló videónk, ami segít megérteni a részleteket és az előzményeket.

Mi a túró történik a briteknél már megint?

(Borítókép: Andrew Milligan/Pool / Reuters)