Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Beiktatták hivatalába Szudán első hivatalos kormányát

2019.09.08. 23:33

Beiktatták vasárnap hivatalába Szudán első hivatalos kormányát azután, hogy a hadsereg eltávolította az ország éléről a Szudánt évtizedeken át irányító Omar el-Besír államfőt. A 18 tagból álló új kormányban négy nő is miniszteri széket kapott, köztük az ország első női külügyminisztere, Aszmaa Abdalla is. Ő első nők egyike volt a szudáni diplomaták között, majd 1989-ben, a Besírt hatalomra juttató puccs után távolították el a külügyminisztériumból.

A kormány névsorának ismertetésekor Abdalla Hamdok miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a pénzügyminiszteri posztot Ibrahím el-Badavi, a Világbank korábbi közgazdásza tölti be.

A Besírt a hatalomból eltávolító hadsereggel kötött megállapodás alapján a katonaság jelölte ki a belügyminisztérium és a védelmi tárca vezetőjét, így mindkét tárca élére egy-egy tábornok került. Két miniszteri poszt betöltéséről még folynak a tárgyalások.

Omar el-Besírt tavasszal, hónapokon át tartó tömegtüntetéseket követően mozdította el hivatalából az ország hadserege, majd hosszú hónapokon át tartó patthelyzet alakult ki, mert a Besír ellen tiltakozók és az ellenzék nem akarta elfogadni, hogy hosszabb távon a katonaság vezesse az országot. Végül az ellenzéknek sikerült megállapodnia a hadsereggel a hatalom megosztásáról.

Besír ellen évek óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, mert a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűnök miatt akarja felelősségre vonni. Ennek ellenére várhatóan nem fogják kiadni Hágának. Szudánban korrupció és hivatali visszaélés miatt indult ellene eljárás. (MTI)