Élő adásban omlott le egy hegy Norvégiában, koccintottak rá a helyiek

2019.09.08. 13:28
Pénteken összeomlott az Oslótól északra lévő Veslemannen hegycsúcs Norvégiában, de az előre sejtett természeti katasztrófa szerencsésen alakult: senkinek nem lett baja, a földomlás megállt még a hegy lábánál lévő falu előtt.

A magyarul Kisembernek fordítható hegy kritikus helyzete közismert volt: a geológusok már öt éve jelezték, hogy az egészen közeli jövőben le fog omlani. Korábbi tömegkatasztrófák miatt Norvégiában már a 19. század óta szisztematikusan figyelik és próbálják előrejelezni a hegyomlásokat, de mivel a figyelmeztetések után nem mindig következett be a katasztrófa, sokan már nem vették komolyan a jelzéseket.

A Kisember a komoly esőzések és földcsuszamlások miatt annyira kiemelt kockázatú hegynek számított, hogy az alatta lévő, Rauma nevű városka lakóit az elmúlt években már többször kitelepítették – majd vissza, a hegy teteje ugyanis csak nem akart leszakadni. A helyzet annyira kritikus volt, hogy 2018 óta már a geológusok sem mernek felmenni a csúcsra, hogy szenzorokat helyezzenek el. A hegy az utóbbi időben már napi tíz centimétert mozgott, attól tartottak, hogy ha a Kisember egyben zuhan le, házakat és a közeli vasutat is elsöpörheti. Öt év alatt 15 téves riasztást adtak ki a hatóságok, így ezeket egyre kevésbé vették komolyan az emberek.

A múlt heti, sorban 16. figyelmeztetés ugyanis már nem bizonyult hiábavalónak. A hegy teteje ezúttal valóban leszakadt, 50 ezer köbméternyi anyag zuhant a mélybe, a szeizmikus rengéseket sok száz kilométerre is érzékelték.

A földcsuszamlást az ismét evakuált helyiek is a televízióban nézték.

Sírtam a tévé előtt

– mondta utólag a kisváros polgármestere. Lars Olav Hustad a New York Times szerint  óriási robajról beszélt, a kövekről, amelyek még éppen megálltak a település első házai előtt, és az emberekről, akik öt év után végre megnyugodhatnak. Miután lezuhant a hegy, a polgármester kibontott egy jó üveg olasz bort a feleségével, vasárnap pedig a kisváros lakói közös ünnepséget tartanak.

A sok téves riasztást és a nagy médiafigyelmet kifigurázva egy több százezres látogatottságot elérő honlap is készült Norvégiában Leszakadt a Kisember? címmel. A kérdésre az oldalon idáig mindig a „Nem” válasz volt látható – ezt most „Talán”-ra módosították.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport