Kincset kerestek, négy ember csontjait találták a diktátor fürdőszobája alatt

000 Mvd6573641
2019.09.08. 14:43

A paraguayi hatóságok hivatalos vizsgálatot indítottak, miután négy ember földi maradványait találták meg az országot évtizedeken át vezető diktátor, Alfredo Stroessner egyik háza alatt. Stroessner dél-amerikai mércével is kegyetlen diktatúrát üzemeltetett, a most megtalált csontok az egyik vidéki villájának a fürdőszobája alól kerültek elő.

A házban és környékén eredetileg kincsvadászok próbáltak szerencsét. Ez amúgy is nemzeti sport Paraguayban, amióta az ország történelmének legsúlyosabb tragédiájaként az 1860-as években három szomszédja, Argentína, Brazília és Uruguay együttes erővel támadta meg őket – ez volt La Guerra Grande, amiben a paraguayi férfiak 9/10-e odaveszett, és amikor a tehetős családok a helyi emlékezet szerint pánikban ásták el a vagyonukat, ahová csak tudták.

A Ciudad del Este melletti ház, a hajdani Stroessner-birtok fürdője alatt azonban arany helyett csontokat találtak, a vizsgálatok szerint ezek valószínűleg négy embertől származnak. Azt, hogy a Stroessner-diktatúra alatt eltűnt emberek maradványairól van-e szó, további vizsgálatoknak kell tisztázniuk.

Stroessner 1954-től 35 éven át uralkodott a tengertől elzárt, mocsaras-pampás dél-amerikai országban, mígnem 1989-ben a saját helyettese megpuccsolta. A bajor apától származó Stroessner Mengelének és sok más nácinak is menedéket adott. Háromezerre becsülik azoknak a számát, akik uralma alatt tűntek el. Leváltása után a belügyi levéltárban 300 ezer ember letartóztatását, kínvallatását, számos esetben eltűnését dokumentáló iratokat találtak. Bukása után Brazíliába száműzték, 2006-ban, 93 évesen halt meg. Paraguay nem engedte az országban eltemetni a korábbi diktátort.

(Nyitókép: Alfredo Stroessner áldozataira hívják fel a figyelmet 2013 november 3-án, a diktátor születésnapján. Fotó NORBERTO DUARTE / AFP)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport