Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Amerikai és török páncélosok járják együtt Kelet-Szíria útjait

2019.09.08. 12:02

Megkezdte a közös járőrözést az amerikai és a török hadsereg vasárnap Szíria északkeleti, kurd milíciák által ellenőrzött térségében. 

Az MTI által szemlézett török állami hírügynökség beszámolója szerint a törökországi Akcakale határvárosból hat török páncélozott jármű lépte át Szíria határát és csatlakozott más amerikai járművekhez, hogy az Eufrátesz folyótól keletre járőrözzenek.

Az Egyesült Államok és Törökország augusztus 7-én állapodott meg arról, hogy közös műveleti központot hoznak létre az Észak-Szíriába - a török határ és az amerikaiak támogatta kurd milíciák ellenőrzése alatt lévő területekre - tervezett 30 kilométer széles biztonsági övezet kialakításával és igazgatásával kapcsolatban. 

Az övezet létrehozásának célja egyfelől az, hogy megakadályozzon egy esetleges török hadműveletet a kurd milicisták ellen, másfelől az, hogy csökkentse a két NATO-szövetséges ország között a kurd fegyveresek jelenléte miatt keletkezett feszültséget.

Ankara ugyanis a szíriai kurdok vezető erejét, a Népvédelmi Egységeket (YPG) a törökországi szeparatista kurdok és az elszakadást hirdető török Kurd Munkáspárt szövetségesének tartja - egyébként joggal. A művelettel az a célja, hogy a kurd "terroristákat" távol tartsa az eleve fallal elzárt török határtól.

Az Egyesült Államok ugyanakkor szorosan együttműködik az YPG-vel, illetve annak ernyőszervezetével a szíriai dzsihadisták elleni harcban, a kurd harcosoknak - a náluk összehasonlíthatatlanul erősebb török fegyveres erőkkel ellentétben - döntő szerepük volt az Iszlám Állam legyőzésében. Az USA ezért attól tart, hogy a szíriai kurd autonómia felszámolása, vagy etnikai alapú fellazítása (a török kormány mindkét változatról meglehetősen nyíltan szokott beszélni) megsemmisítheti az elmúlt évek dzsihadisták ellen elért eredményeit.

A kurdok jövőjéről és kényes stratégiai helyzetéről itt írtunk részletesebben.