2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Bizalmat szavaztak az új olasz kormánynak

2019.09.09. 22:58 Módosítva: 2019.09.09. 23:18

Bizalmat szavazott hétfő este az olasz parlament alsóháza az új olasz kormánynak, jelentette az MTI.

A képviselők 343:263 arányban szavaztak bizalmat a párton kívüli Giuseppe Conte miniszterelnök koalíciós kormányának, amely az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) szövetségéből alakult. Két képviselő tartózkodott a szavazástól.

Conte a szavazás előtt arról beszélt, hogy az új kormány megalakulásával reformok új korszaka veszi kezdetét, és a kormány konstruktív együttműködésre készül az Európai Unióval, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy Olaszország érdekeit az unión belül és nem azon kívül kell érvényesíteni.

A migráció kérdésében szigorú és felelős politikát ígért, és világossá tette, hogy a drákói szigorú biztonsági rendeleteket, amelyek Matteo Salvini előző, jobboldali belügyminiszter irányításával születtek, az államfő javaslatai alapján fogják kiegészíteni, de visszavonásukról nem ejtett szót. Az olasz kormányfő több szolidaritást vár a többi uniós tagállamtól, és egyben humanitárius folyosók létrehozását szorgalmazta, melyeken keresztül ki lehet menteni a veszélyben lévő menekülteket.

Kedden a felsőházban tartanak hasonló bizalmi szavazást. A testületben csekély többsége van a koalíciónak.

Az M5S és a PD több hétig tartó tárgyalásokat követően állapodott meg a közös kormányalakításról, miután Matteo Salvini előrehozott választások reményében véget vetett a közös kormányzásnak az M5S-szel, miután pártja, a jobboldali Liga a legutóbbi választások óta a legnépszerűbb politikai erővé vált Olaszországban.

A Liga és jobboldali szövetségese, az Olasz Testvérek nevű párt tiltakozást szervezett a képviselőháznál, és az új kormány megalakulását unióbarát palotaforradalomnak kiáltották ki.