Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Robbanás történt a kabuli amerikai nagykövetség közelében

2019.09.10. 23:53 Módosítva: 2019.09.10. 23:53

Erőteljes robbanás történt Kabulban, az Egyesült Államok afganisztáni nagykövetségének közelében helyi idő szerint szerda hajnalban, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján, írja az MTI.

Hivatalos forrásból egyelőre nem közöltek részleteket a robbanásról. A nagykövetség egyik munkatársa az AP amerikai hírügynökségnek megerősítette, hogy az épület közelében detonáció volt.

Ha merénylet történt, akkor ez az első nagyobb támadás az afgán fővárosban azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök lefújta az egyeztetéseket az Afganisztánt a 2001-es beavatkozásig irányító tálib szélsőségesekkel. A tárgyalások célja az lett volna, hogy Washington lezárhassa az Egyesült Államok történetének leghosszabb ideje húzódó fegyveres konfliktusát. Trump azért mondta le a megbeszéléseket, mert az előző héten egy amerikai katona is meghalt a tálibok egyik pokolgépes merényletében Kabulban.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terrorszervezet összehangolt támadást hajtott végre a New York-i Világkereskedelmi Központ, valamint a washingtoni Pentagon épülete ellen. A támadást követően amerikai vezetéssel katonai akció indult az Afganisztánt akkor irányító tálibok ellen, akik menedéket biztosítottak Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének. Jelenleg is mintegy 14 ezer amerikai katona szolgál Afganisztánban.