Mária
19 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Egy rakétateszt után Kim Dzsongun újra találkozna Trumppal

2019.09.11. 11:57

Nagy méretű rakéta-sorozatvetőt tesztelt Észak-Korea, amelynek eredményéről a műveletet személyesen felügyelő diktátor, Kim Dzsongun számolt be.

A kísérlet végre igazolta a fegyver harckészültségét, röppályának jellemzőit, találati és önvezérlési pontosságát. Ugyanakkor, hogy az eszközzel további kísérleteket kell még végrehajtani.

A dél-koreai egyesített vezérkar tájékoztatása szerint a fegyverből két rövid hatótávolságú rakétát lőttek ki. A lövedékeket a Dél-Phjongan tartományból indították, 330 kilométert tettek meg, 50-60 kilométeres magasságot értek el és végül a Japán-tengerbe csapódtak.

A keddi volt a nyolcadik rakétateszt azóta, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump amerikai elnök júniusban a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben találkozott egymással. Akkor abban állapodtak meg, hogy folytatódnak a tárgyalások, miután a két vezető februári, hanoi csúcstalálkozója megállapodás nélkül szakadt félbe.

Órákkal a keddi fegyverkísérletet követően Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter bejelentette, hogy országa kész a további tárgyalásokra az Egyesült Államokkal.

Készek vagyunk leülni az Egyesült Államok képviselőivel, hogy átfogó tárgyalást folytassunk a korábban már megvitatott kérdésekről, egy olyan időpontban és egy olyan helyszínen, amelyről a felek szeptember végén állapodnának meg".

A bejelentésről Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy az érdekes és "meglátjuk, hogy mi fog történni".